Minister levert vergunning af voor nieuwbouw 't Gastenhuys

Stede Akkers wordt uitgebreid met zorgcampus met 35 assistentiewoningen en en zorgaanbieders
Gastenhuys

Het stadsbestuur van Hoogstraten is tevreden dat Vlaams minister van Omgeving Koen Van den Heuvel de bouwvergunning heeft goedgekeurd voor ’t Gastenhuys. De stad kan dus op de locatie van het vroegere rusthuis een kwalitatieve en energievriendelijke nieuwbouw ontwikkelen.

Het besluit dateert van 21 augustus en werd gepubliceerd op het Omgevingsloket. Het besluit bepaalt dat aan Van Roey Vastgoed en OCMW Hoogstraten een vergunning wordt verleend voor de

  • nieuwbouw van een zorgcampus
  • de sloop van het bestaand gasthuis
  • de sloop van de berging van het gasthuis
  • de wijziging van de verhardingen rond het gebouw

Het voormalige stadsbestuur en aannemer Groep Van Roey stelden in 2018 de plannen voor van een nieuwbouw op de campus Stede Akkers. In de plaats van het vroegere rusthuis ‘O.L.V. van zeven Weeën’  komt een gloednieuw gebouw met ondergrondse parking, dat ’t Gastenhuys zal heten. Hier zal stad Hoogstraten een zorgcampus onderbrengen met zeven zorgverlenende diensten en 35 assistentiewoningen.

Wie worden de bewoners van 't Gastenhuys?

’t Gastenhuys wordt een gebouw met een multifunctioneel gelijkvloers, 35 assistentiewoningen en een kelder met een parkeergarage met ruim 30 parkeerplaatsen. Partners voor de invulling van het multifunctioneel gelijkvloers zijn onthaalbureau Kind & Gezin, Opvoedingswinkel (OLO), Peuterspeelpunt, Centrum Geestelijke Gezondheid (CGG), Jongeren Advies Centrum (JAC-CAW),  nierdialysecentrum (AZ Turnhout) en thuiszorgwinkel (Zorg & Farma). Deze partners zullen gemeenschappelijke voorzieningen delen en andere delen een specifieke invulling geven. Op die manier zal het Hoogstraatse aanbod aan zorg en medische diensten uitgebreider en efficiënter worden.

Aandacht voor erfgoed

Het stadsbestuur herhaalt haar engagement om waardevolle historische gebouwen in Hoogstraten te bewaren en te restaureren.  De komende jaren investeert het Hoogstraatse stadsbestuur aanzienlijk in uniek Hoogstraatse erfgoed zoals de Sint-Katharinakerk, het historisch stadhuis, het raadhuis van Meerle, de kloostersite in Meer, de begijnhofkerk en de gebedshuizen van Wortel, Meerle en Meersel-Dreef.