Nieuw ontwerp voor Hoogstraatse koffiemok

Hannes Tilburgs ontwerpt nieuwe koffiemok

Hannes Tilburgs wint ontwerpwedstrijd van Toerisme Hoogstraten

U heeft de oproep eind vorig jaar wellicht wel zien passeren: Toerisme Hoogstraten zocht een nieuw ontwerp om de Hoogstraatse koffiemok te illustreren.
Twaalf ontwerpers dienden samen achttien ontwerpen in. Een hele klus voor de jury, maar de quotering sprak boekdelen: unaniem werd beslist dat het winnende ontwerp van de hand van Hannes Tilburgs komt.

Voor het ontwerp vond Hannes zijn inspiratie in het stratenplan van Hoogstraten en de Vrijheid als centrale as. Het locatiepictogram duidt Hoogstraten aan als bruisend punt op de Belgische kaart. Binnenin staat een mooie selectie van wat Hoogstraten, Hoogstraten maakt.

Hannes, een student van 21, is geboren en getogen Hoogstratenaar. Hij studeert grafisch ontwerp aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen. Als we Hannes vragen naar zijn passie, achtergrond en opleiding ontvangen we het volgende bevlogen betoog:
“De passie voor grafisch ontwerp en tekenen is er altijd geweest. Als een kind deed ik niets anders dan tekenen, maar door mijn latere studies in het secundaire onderwijs kreeg ik minder en minder tijd om te doen wat ik graag deed. Na mijn studie ‘humane wetenschappen’ aan het Klein Seminarie besloot ik om alles over een andere boeg te gooien. Dit is het punt waarop ik voor mezelf besliste om mijn droom na te jagen en me voor de leeuwen te werpen.  Nu doe ik een studie die ik met volle overtuiging doe, en ik begin meer en meer te beseffen dat ik mijn leven verder wil zetten als grafisch ontwerper. Ik begon aan de opleiding ‘grafisch ontwerp’ zonder iets van ervaring. Ik kende de programma’s niet en wist dat het geen gemakkelijke taak zou zijn om de andere studenten bij te benen. Maar door hard werken en oefenen heb ik mijn plaats aan de Koninklijke Academie verdient. Dat is iets waar ik heel trots op ben.

Naast mijn studies ben ik begonnen met het uitvoeren van opdrachten voor familie, vrienden, kennissen, ... Deze extra opdrachten zijn ondertussen uitgegroeid tot mijn studenteninkomen. Ik ben sinds januari 2017 zelfstandige in bijberoep. Nu werk ik als freelance ontwerper onder de naam ‘HT Graphics’, in combinatie met mijn studies. Op deze manier kan ik al wennen aan het beroepsleven, zonder dat ik mijn creatieve input van docenten verlies. Het is een zware combinatie, maar ik leer er verschrikkelijk veel van bij. Naast werk en school, hou ik me ook nog erg fanatiek bezig met muziek. Ik ben zelf gitarist bij twee bands. Dit geeft me de ontspanning die ik nodig heb, zonder dat ik stop met creatieve bezigheden. Naast de muziek speel ik ook nog steeds voetbal (KFC MEER) na 15 jaar. Dit is puur voor de gezelligheid en om toch wat beweging te hebben na uren achter mijn scherm.

Ik besloot om deel te nemen aan de ontwerpwedstrijd van Hoogstraten na aandringen van mijn schoonzus. Ik twijfelde eerst omdat ik midden in de voorbereiding van mijn jury zat. Maar toch besloot ik om een paar avonden een paar uurtjes langer te werken en deel te nemen aan de wedstrijd. Met succes blijkt nu! Voor mij is het ook een leuke bevestiging van mijn harde werk, en het is een eer om Hoogstraten te kunnen helpen als beginnende ontwerper. Dus: dankjewel Hoogstraten!”

>>> Er zijn drie verschillende mokken.  Ze zijn exclusief te koop bij Toerisme Hoogstraten en ze kosten € 4,50.