Nieuwe straatnaam voor verkaveling Poeleinde in Wortel

Ti Van Schellestraat

De gemeenteraad keurde een nieuwe straatnaam goed voor de verkaveling Poeleinde in Wortel: de Ti Van Schellestraat.

Ti (Martial) Van Schelle werd geboren op 6 juli 1899 op de Diepte (Merksplas-Kolonie, op de grens met Wortel). Hij was de zoon van Albert Van Schelle, advocaat, °Vilvoorde in 1847, en van Annie Marwin Fowler Protvoth, Amerikaanse vertegenwoordigster van het Rode Kruis, °Springfield, Illinois in 1863.

Martial leidde een bewogen leven. Bij het uitbreken van WOI verbleef hij in Amerika met zijn moeder.

In april 1917 verklaart Amerika de oorlog aan Duitsland en de 17-jarige Ti is bij de eerste vrijwilligers die oversteken naar het front in Frankrijk.

Na de oorlog keerde hij terug naar de Diepte. In zijn jeugdjaren op het ouderlijk domein haalde hij vele fratsen uit maar die leken kinderspel vergeleken bij zijn naoorlogse stunten.

In 1919 vertrok hij naar Brussel en werd een grote sportman. Verschillende malen werd hij Belgisch kampioen zwemmen, hij bouwde de eerste ijsbaan in België, organiseerde schaatsgala’s en hockeywedstrijden, nam deel aan ballonwedstrijden en internationale waterpolo- en bobsleewedstrijden.

Hij was niet alleen een briljant sportman maar ook een uitstekende zakenman. Toch keerde hij ook regelmatig terug naar Wortel-kermis.

Tijdens WOII ging hij in het verzet. Op 15 januari 1943 werd hij gearresteerd door de Gestapo en opgesloten in Breendonk waar hij op 15 maart 1943 gefusilleerd werd.

(bron: Het wonderbare leven van Martial Van Schelle, 1899-1943, Armand Huet)