We bouwen verder aan kindvriendelijke speel- en ontmoetingsruimtes op Donkakker en in de Heibergstraat

Gepubliceerd op  maandag 8 jul 2024 om 22:50 uur
Met het vernieuwde buurtpark van Donkakker in Meer heeft stad Hoogstraten een vierde speel- en ontmoetingsruimte voor jong en oud geopend.

De stad blijft investeren in kindvriendelijke plaatsen, straks ook in het Hoefijzer in Hoogstraten en ‘t Slot in Wortel.

Op zondag 7 juli vierde de Donkakker een gezellig buurtfeest in het vernieuwde buurtparkje. Voor kinderen is er een kleuterspeelplek gecreëerd met glijbaan, speelheuvels, tunneltje en zandbak geflankeerd door een speelzone met klimboom en wilgentunnel en een jongerenspot met lummelbank en trapveld. Met een picknickplaats voor gezinnen en een luwteplek met zitbank nabij de bejaardenwoningen is er ook aan ontmoeting en gesprek gedacht. Tot slot is er gezorgd voor toegankelijkheid met rollator- of rolstoelproof wandelpaden.

 

Dit project is een mooi voorbeeld van hoe we aan een kindvriendelijk Hoogstraten werken. Vanuit het idee dat wat goed is voor kinderen goed is voor iedereen, maken we er werk van om onze stad meer op maat van kinderen en jongeren te maken. Daarvoor hebben we als leidraad het masterplan kindvriendelijke ruimte. Met de herinrichting van de Donkakker komen we tegemoet aan de vraag voor meer speel- en ontmoetingsplekken.


In alle dorpen van Hoogstraten zijn speel- en ontmoetingszones geselecteerd op wijk-, buurt-, dorp- en bovendorps niveau, waarbij het uitgangspunt de mobiliteit van verschillende leeftijden van kinderen is. Zo stellen we ons de vraag: hoe ver kan een kind zich zelfstandig verplaatsen en welke verkeersaders moet het oversteken? Het heraangelegde stadspark Den Dijk en de pumptrack zijn bovendorpse spel- en ontmoetingszones, maar bij buurtparkjes Heibergstraat en Donkakker mikken we meer op kinderen en bewoners uit de buurt. Bij een herinrichting denkt de stad niet enkel aan inspirerende speeluitdagingen voor kinderen en jongeren, maar ook aan ontmoeting en de klimaatuitdagingen door het inrichten van  lommerrijke babbel- en rustplekjes met wadi’s en schaduw. Al moeten onze nieuwe boompjes samen met de kinderen nog wat groeien!Samenwerking met provincie Antwerpen en buurtbewoners

94 buurtbewoners, waaronder ook een groep kinderen, werden bevraagd hoe ze het parkje wilden gebruiken en via sfeerbeelden kon er een voorkeur meegegeven rond de look & feel van de herinrichting. Naast volwassenen werden ook kinderen expliciet bevraagd via een aparte kinderbevraging.

Dit leidde tot een ontwerp dat ingediend werd voor een subsidieronde van provincie Antwerpen. En met succes want van de investering van 100.000 euro werd 58.500 euro gesubsidieerd door de provincie Antwerpen in het kader van het project ‘Groene, derde plekken voor de toekomst’.

Heibergstraat Meerle

Ook bij de aanleg van buurtpark Heibergstraat, dat op 15 juni werd ingehuldigd,  werd rekening gehouden met de mix aan leeftijden in de wijk. Met uitdagende speeltoestellen willen we kinderen uit de buurt uitdagen tot avontuur en spe(e)lplezier: klimmen, springen, balanceren. Er zal ook nog een crossparcours aangelegd worden tussen een aanplant van nieuwe bomen die op termijn zullen uitgroeien tot een leuk speelbosje. Deze bomen zijn ter compensatie van de bomen die weggehaald zijn bij de werken in de Dokter Gommersstraat.

Toekomstplannen

De komende maanden zitten nog diverse projecten in de pijplijn. Momenteel zijn er werken bezig aan het speelplein grenzend aan de pumptrack in sportpark Wereldakker in Hoogstraten . Daarnaast zullen, mits de weersomstandigheden het toelaten, in het najaar ook de groenzone van Hoefijzer in Hoogstraten en de tuin van ’t Slot in Wortel heraangelegd worden.

Naar top