Plaatsing AED-toestellen in elke deelgemeente

Jaarlijks worden in België 11 000 mensen het slachtoffer van een hartstilstand. België heeft een zeer goed uitgebouwd systeem van urgentiediensten, die gemiddeld binnen 8-12 minuten ter plaatse zijn, maar voorafgaand aan hun aankomst daalt de overlevingskans van een persoon met hartstilstand elke minuut met 7-10%.  Als een omstaander echter reanimatie toepast in afwachting van de hulpdiensten, daalt de overlevingskans slechts met 4% per minuut. Omstaanders kunnen dus het verschil maken tussen leven en dood, tussen snel herstel en een blijvende handicap!

Het  gebruik van een automatische externe defibrillator of AED kan de reanimatie ondersteunen. Daarom plaatst het stadsbestuur in alle deelgemeenten AED’s:

HoogstratenStadhuisVrijheid 149
MeerIngang De Mosten

Hoogeind 74B

MeerBibliotheekMeerdorp 4
MeerleParochiezaalGemeenteplein 2
MeerleMartens VloerenGroot Eyssel 39A
Meersel-DreefKapucijnenkloosterDreef 40
MinderhoutMertensBlauwbossen 20
MinderhoutTaverne 't HeikeBredaseweg 56
MinderhoutHuisartsMeerseweg 82D
MinderhoutBibliotheekMinderhoutdorp 3
WortelBibliotheekWorteldorp 15

Wij roepen alle eigenaars van AED-toestellen op om deze officieel te registreren en ook publiek toegankelijk te maken. Zo kunnen alle eigenaars met een minimale kost het netwerk versterken.

Het stadsbestuur bieding dit voorjaar en najaar vormingen aan in samenwerking met het lokale Rode Kruis. Wij roepen alle inwoners op om deze  vormingen te volgen. De data zullen worden meegedeeld via UIT in Hoogstraten en de nieuwsbrief verenigingen.

Er wordt ook gewerkt aan een oproepsysteem voor vrijwilligers, die zullen worden opgeroepen als bij de 112-centrale een oproep binnenkomt voor een hartstilstand.