Registreer u als orgaandonor!

Op zondag 23 september van 10.00 tot 12.00 in het stadhuis

Een orgaantransplantatie kan het leven redden van patiënten met een zeer ernstige ziekte. Zij kunnen enkel genezen door vervanging van het zieke orgaan. Dan is een orgaandonor van levensbelang.

Registreer u als orgaandonor en red levens! Hiervoor kan u uitzonderlijk deze zondag, 23 september, terecht bij Toerisme Hoogstraten van 10.00 tot 12.00 uur.

Uiteraard kan u zich ook steeds registreren bij de dienst burgerzaken tijdens de openingsuren.

Wat voorziet onze wet?

De wet bepaalt dat men organen mag wegnemen van iedereen die hersendood is. Hersendood moet verplicht vastgesteld worden door drie artsen die op geen enkele manier betrokken zijn bij het wegnemen en het transplanteren van organen. De wet wijst ook nog op een paar andere belangrijke aspecten:

  • respect voor de overledene
  • anonimiteit tussen donor en ontvanger
  • orgaandonatie is gratis
  • verbod om eigen organen te verkopen

Wat zegt de wet?

De wetgeving legt de rechten en plichten van ieder van ons vast. Sinds 1987 is in België een wet van kracht die het wegnemen en transplanteren van organen regelt. Die wet zegt: 'Zwijgen is toestemmen'. Dat betekent dat elke Belgische burger akkoord gaat met orgaandonatie, zolang hij of zij niet weigert.

Hoe kan ik mij registreren?

Deze zondag, 23 september, kan u dat uitzonderlijk in het kantoor van Toerisme Hoogstraten tussen 10.00 en 12.00 uur. 

Maar u kan dit ook elke dag tijdens de openingsuren van de dienst burgerzaken. Daar krijgt u een formulier waarop u kan aanduiden of u akkoord gaat met het wegnemen van organen of dat u zich daartegen verzet. U duidt uw keuze aan, noteert de datum, ondertekent het formulier en geeft het terug aan de medewerker.

Kan ik van mening veranderen?

Ja hoor. Als u dat wenst, kan u terug naar het stadhuis komen om uw beslissing te ontdoen.