Stad Hoogstraten|VisitHoogstraten|UiT in Hoogstraten
In samenwerking met de Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV)

Resultaten fietsveiligheidscampagne bekend

VSV heeft de fietsveiligheidscampagne geëvalueerd en vertelde ons dat 7 op de 10 autobestuurders aangeeft dat ze dankzij de campagne met de blauwe bordjes ook effectief meer aandacht hebben gehad voor de veiligheid van fietsers. 1 op de 2 fietsers zijn door de campagne minder roekeloos geweest tegenover autobestuurders en hebben er meer op gelet dat autobestuurders hen opmerkten.

Hoogstraten was een van de 192 gemeenten die deelnam aan deze campagne.

Fietsveiligheidscampagne? Wat hield dit in?

Vanaf 22 maart deden we mee aan een grote fietsveiligheidscampagne, een initiatief van de VSV (Vlaamse Stichting Verkeerskunde) waar we op intekenden. Want in onze stad wordt er heel wat afgefietst. Zeker het voorbije jaar viel dat meer dan ooit op. En dat willen we warm blijven aanmoedigen! Want fietsen levert alleen maar voordelen op.

Daarom doen we er vanuit de stad alles aan om dat voor iedereen zo veilig mogelijk te laten verlopen. Met veilige infrastructuur en even geleden dus ook met een campagne waarbij we jouw hulp nodig hebben. Want jij kan mee het verschil maken!

De fietsveiligheidscampagne was een actie waarbij we verschillende boodschappen in het straatbeeld brachten; borden op toepasselijke plaatsen of kruispunten waar een geheugensteuntje ons kan helpen om het veilig te houden voor elkaar. 

We verspreidden positieve boodschappen waarin fietsers en automobilisten elkaar bedanken en aanmoedigen om rekening te houden met elkaar. We gaven kleine geheugensteuntjes en vroegen om minimale inspanningen om het veilig te houden voor elkaar. Samen maken we het verschil!

Als fietser kan je je eigen veiligheid een pak verhogen door zichtbaar te zijn of door voorspelbaar te zijn voor andere bestuurders en duidelijk op voorhand aan te geven wat je van plan bent. Maar uit ongevallencijfers blijkt dat autobestuurders ook heel vaak onvoorzichtig zijn en zo fietsers in gevaar brengen. Verplaats je even in de rol van de andere en lever die kleine inspanning voor elkaar en voor jezelf.