Schaatsen niet toegestaan op Bootjesven

Safety first

Het is al een tijdje vriesweer en op het Bootjesven ligt ijs. Het Agentschap voor Natuur en Bos heeft schaatsen op de vijvers in natuurgebieden verboden, tenzij het stadsbestuur uitdrukkelijk toestemming verleent om te schaatsen. Dan moet het stadsbestuur uiteraard toezicht uitoefenen om alles in goede banen te leiden.

Het Hoogstraatse stadsbestuur heeft evenwel beslist om geen schaatsbaan te organiseren bij het Bootjesven. Daar zijn verschillende redenen voor:

1. Het risico is groot dat het ijs nog niet dik genoeg is en van onvoldoende kwaliteit om grote hoeveelheden mensen te kunnen dragen. Safety first.

2. Samenscholingen zijn in deze coronatijden verboden. Als er een grote toeloop is en de situatie uit de hand loopt, dan verhogen wij het risico op besmettingen.

3. De toegang controleren en de coronamaatregelen handhaven vraagt veel inzet van mensen en momenteel zijn er grotere prioriteiten. Dat geldt zowel voor de diensten van de stad als voor de lokale politiezone Noorderkempen.

4. Wortel-Kolonie is een natuurgebied en een stiltegebied. We zetten momenteel in Wortel-Kolonie vooral in op wandelen en fietsen. Daarvoor is er al heel veel toeloop naar Wortel-Kolonie en wij willen niet nog grotere massa's naar Wortel-Kolonie aantrekken. 

5. De weersvoorspellingen voorspellen dooi vanaf zondag 14 februari. Het inzetten van veel mensen om een veilige toeloop te organiseren en afdoende controle uit te oefenen op het naleven van de coronamaatregelen zou dan voor slechts korte tijd zijn.  

Schaatsen blijft dus verboden op het Bootjesven in Wortel-Kolonie en ook op andere waterplassen in onze stad. Wie zich toch op het ijs waagt, doet dat volledig op eigen risico en brengt zichzelf mogelijk in gevaar.