Stad Hoogstraten|VisitHoogstraten|UiT in Hoogstraten

Soms staan woningen en gebouwen gedurende lange tijd leeg of worden ze niet degelijk onderhouden. De eigenaar loopt niet alleen mogelijke huurinkomsten mis, maar ziet mogelijks ook de waarde van het pand dalen. Deze leegstaande en verwaarloosde panden zijn vaak ook een bron van ergernis voor de buurtbewoners. Bovendien is het een gemiste kans voor gezinnen die op zoek zijn naar een woning.

Leegstandsregister

Stad Hoogstraten zet al sinds 2010 in op de aanpak van leegstaande panden via een gemeentelijk leegstandsregister. We trachten leegstand en verwaarlozing te voorkomen door leegstaande panden in kaart te brengen en de betrokken eigenaars op de hoogte te brengen en te ondersteunen. In oktober 2020 starten we een nieuw onderzoek en zullen we eigenaars van woningen die op de leegstandlijst terecht komen schriftelijk op de hoogte brengen.
Als eigenaar van een leegstaand en/of verwaarloosd pand kan je bv. overwegen om het pand te renoveren (waar diverse premies voor beschikbaar zijn), te verkopen of te verhuren. Dit kan dan zowel via de gewone huurmarkt als via een sociaal verhuurkantoor.

Leegstandsheffing

Om leegstand en verwaarlozing te voorkomen hebben we in april 2020 een heffing ingevoerd op leegstaande en verwaarloosde panden. Om de eigenaars van een geïnventariseerd pand de tijd te geven een oplossing te zoeken voor hun pand, zal de heffing pas in 2021 voor de eerste keer geïnd worden.

Meer info

Heb je nog geen toekomst voor je leegstaand pand en weet je niet hoe er aan te beginnen? Informeer dan bij de dienst Wonen wat de mogelijkheden zijn. Dit kan gaan van verhuur via het sociaal verhuurkantoor, renovatie van het pand tot verkoop.

Meer info: www.hoogstraten.be/leegstand
Dienst wonen: wonen@hoogstraten.be | 03 340 19 19