Terugblik: op bezoek in Za-Kpota

Stedenband in de praktijk

Van 26 maart tot 2 april bezocht een delegatie van onze stad Za-Kpota in Benin voor een werkbezoek. Niet alleen vertegenwoordigers van de stad zullen onze partnerstad in Afrika bezoeken, er reisden ook leerkrachten van VITO mee.

Volg de blog en win!

U kan de belevenissen van de Hoogstraatse delegatie in Za-Kpota nalezen op de blog: www.stedenbandhoogstraten.blogspot.be en via de facebookpagina ‘Hoogstraten gaat mondiaal’.

Elke dag van de reis kreeg u een vraag voorgeschoteld. Met de antwoorden kan u een woord vormen. Bezorg uw oplossing voor 20 april aan de dienst ontwikkelingssamenwerking en maak kans op een mooie beloning!

Stedenband

Stad Hoogstraten heeft reeds vanaf 2014 een zogenaamde ‘stedenband’ met Za-Kpota in het Afrikaanse land Benin. Dat is een partnership waarbij Hoogstraten een gemeentelijke internationale samenwerking wil uitbouwen met een stad in een ontwikkelingsland.  De essentie van de stedenband is dat beide besturen kennis en ervaring uitwisselen. Za-Kpota en Hoogstraten werken samen rond gemeenschappelijk gekozen thema’s zoals geboorteregistratie, composttoiletten, zonnekiosken, scholenuitwisseling… Dat gaat gepaard met regelmatige bezoeken over en weer. Vanaf 26 maart is het weer de beurt aan Hoogstraten om kennis te gaan maken en ervaringen uit te wisselen.

Naast de gemeentelijke samenwerking via de stedenband, is er intussen ook een scholenband gecreëerd tussen VITO en de CCFP, de technische school van Za-Kpota CCFP.

Onze stedenband krijgt vanaf dit jaar een extra duw in de rug. Het samenwerkingsprogramma dat werd ingediend bij de federale overheid heeft goedkeuring verkregen. De stedenband kan hierdoor tijdens de komende jaren op bijkomende middelen rekenen. Dit geld zal ingezet worden voor de uitbouw van de appelsienenmarkt.

Sinaasappelen zijn het belangrijkste landbouwproduct voor Za-Kpota op regionaal niveau. De uitrusting en het beheer van de markt dienen echter naar een hoger niveau getild te worden om een beter product en inkomen te garanderen voor de inwoners van Za-Kpota.