Stad Hoogstraten|VisitHoogstraten|UiT in Hoogstraten

Vanaf 26 juni kan je in Hoogstraten terecht met UiTPAS Kempen, een spaar- en voordelenkaart voor de vrije tijd. Met UiTPAS kan je punten sparen die je nadien kan omwisselen voor tal van voordelen. Voor mensen die recht hebben op sociale voordelen, is het ook een kortingskaart. Voorlopig kan je in Hoogstraten enkel punten sparen bij gemeentelijke organisatoren, maar de bedoeling is om op termijn het aantal UiTPAS-partners sterk uit te breiden.

UiTPAS is een Vlaams systeem dat werd opgezet om mensen meer en makkelijker te laten participeren aan activiteiten in de vrije tijd. Dat gaat zowel over socioculturele –, jeugd- en sportactiviteiten. Denk daarbij aan een zwembeurt, les volgen aan een academie, gaan trainen bij je sportvereniging, een bibliotheekbezoek, een avondje theater,…

Hoogstraten sluit aan bij de lokale regio UiTPAS Kempen, die regio omvat Turnhout, Oud-Turnhout, Beerse, Ravels, Vosselaar en Lille. “We zijn blij om aansluiting te kunnen vinden bij onze naburige gemeenten,” vertelt burgemeester Marc Van Aperen, “de regio Kempen kende al een mooie opstart en zal ook de komende maanden en jaren blijven groeien. Er zijn bijvoorbeeld gesprekken lopende met Merksplas en gemeenten in de Zuiderkempen om de regio te vervoegen.”

Het opzet van UiTPAS is simpel: telkens je deelneemt aan een activiteit bij een van de deelnemende UiTPAS-partners kan je een punt sparen. Bijvoorbeeld bij een bezoek aan de bibliotheek, als je gaat zwemmen in Sportoase of De Mosten, als je een theatervoorstelling in GC Hoogstraten gaat kijken,… Die gespaarde punten kan je nadien omwisselen voor voordelen: korting op een ticket, een gadget, een gratis tas koffie, een exclusieve meet & greet,… Het aanbod van voordelen is dynamisch en verandert voortdurend. Goed om weten: punten sparen en voordelen omruilen kan je bij UiTPAS-partners over heel Vlaanderen, momenteel zijn er meer dan 2000.

In Hoogstraten wordt ervoor geopteerd om voorlopig enkel met gemeentelijke organisatoren te werken. “We kiezen er bewust voor om in eerste instantie enkel te starten met het eigen gemeentelijk aanbod, een soort van lightversie,” licht schepen van Cultuur Arnold Wittenberg toe “want zo kunnen we het systeem gewoon worden en nadien uitbreiden. De bedoeling is dus zeker en vast om in een volgende fase ook externe organisatoren te verwelkomen in het UiTPAS-verhaal. Dat gaat dan over verenigingen en eventuele commerciële partners die de principes van UiTPAS mee willen onderschrijven. Op die manier wordt UiTPAS een breed gedragen verhaal dat steeds meer zal renderen voor UiTPAS-houders!” Momenteel kan je in Hoogstraten onder andere terecht bij Sportoase Stede Akkers, De Mosten, de bibliotheek, VisitHoogstraten (Toerisme Hoogstraten) en het gemeenschapscentrum.

Het punten sparen en voordelen omruilen is slechts deel van het verhaal. UiTPAS zorgt ook voor een aanzienlijke korting voor onder andere mensen in armoede. “Maatschappelijk kwetsbare mensen krijgen een gratis UiTPAS aangeboden. Hieraan wordt een kansenstatuut gekoppeld dat hen recht geeft op 80% korting op de reguliere deelnameprijs”, vertelt schepen van Armoedebestrijding Faye Van Impe, “Op deze manier willen we al onze inwoners maximaal kansen bieden om te kunnen participeren aan het vrijetijdsleven. We verstuurden alle gekende rechthebbenden een uitnodiging om een gratis UiTPAS te komen halen. Dat gaat dan onder andere over personen die een verhoogde tegemoetkoming ontvangen van de mutualiteit.”

Het kortingstarief geldt enkel binnen de eigen regio, dus regio Kempen. “Dat klopt,” gaat schepen Van Impe verder, “we maakten duidelijke afspraken met onze naburige gemeenten in de regio Kempen zodat Hoogstratenaren niet enkel in Hoogstraten korting genieten, maar ook bij deelnemende partners in Turnhout, Beerse of Ravels bijvoorbeeld en vice versa.” Een bijkomend voordeel van het systeem is de administratieve vereenvoudiging. “Het systeem maakt het eenvoudiger voor mensen in armoede om deel te nemen,” licht schepen Faye Van Impe toe, “ze moeten niet zelf het volledige bedrag voorschieten en papieren invullen om een terugbetaling te krijgen. Heel die administratieve rompslomp nemen de stad en de regio voor hun rekening. De UiTPAS ziet er ook precies hetzelfde uit voor mensen in armoede als voor mensen die niet in armoede leven. Op die manier halen we meteen een stigmatiserend effect weg met dit systeem.”

Naast een gratis UiTPAS voor mensen in armoede wil stad Hoogstraten ook de jeugd stimuleren deel te nemen aan vrijetijdsactiviteiten. Daarom werd beslist om alle kinderen en jongeren jonger dan 18 jaar een gratis UiTPAS aan te bieden. “Voor kinderen en jongeren van 3 tot 18 jaar stellen we inderdaad een gratis UiTPAS ter beschikking,” vertelt schepen Faye Van Impe, die tevens de bevoegdheid jeugd heeft, enthousiast, “hoe meer jonge kinderen deelnemen aan vrijetijdsactiviteiten, hoe groter de kans dat ze dit ook in hun latere leven blijven doen. Als kindvriendelijke stad vinden we het dan ook niet meer dan normaal dat we de jeugd maximaal stimuleren om deel te nemen en te genieten van het vrijetijdsaanbod!”

De UiTPAS is te verkrijgen bij de hoofdbibliotheek, de dienst toerisme en de sociale dienst. Een UiTPAS kost je 5 euro (tenzij je recht hebt op het kansenstatuut) en blijft levenslang geldig. De pas is persoonlijk, dus ieder gezinslid moet zijn eigen UiTPAS aanmaken. Een UiTPAS komt geladen met tal van welkomstvoordelen die je meteen kan omruilen: een gratis tas koffie, 3 gratis punten, korting op tickets, allerhande gadgets,… Zo heb je de aankoopprijs van 5 euro meteen dubbel en dik terugverdiend.

Je vindt alle praktische informatie over UiTPAS Kempen terug op www.uitinhoogstraten.be en www.uitpaskempen.be. Je leest er onder andere de precieze werkwijze, bij welke lokale partners je punten en voordelen kan opnemen en welke voordelen er te ruilen vallen.