Van rusthuis naar 't Gastenhuys

OCMW-raad kiest nieuwe naam voor zorgcampus

De OCMW-raad van Hoogstraten heeft een naam gekozen voor het gebouw dat op de plaats komt van het vroegere rusthuis. De keuze viel op ’t Gastenhuys. Het OCMW organiseerde begin dit jaar een wedstrijd onder de Hoogstratenaren om een mooie en geschikte naam te verzinnen voor het nieuwe multifunctionele gebouw, dat straks plaats zal bieden aan 35 assistentiewoningen en een gelijkvloers, waar heel wat zorgaanbieders een plaats krijgen.  Luc Bastiaens en Francine Geerts zijn de bedenkers van de naam en ontvingen een mooi cadeau.

De OCMW-raad van Hoogstraten heeft op maandag 13 maart een nieuwe naam gekozen voor het gebouw dat op de plaats komt van het vroegere rusthuis ‘O.L.V. der 7 weeën’. Uit de meer dan 40 ideeën kwam de naam ’t Gastenhuys naar voor als meest geschikte naam.

Info’zine organiseerde begin dit jaar een wedstrijd onder de Hoogstratenaren om een mooie en geschikte naam te verzinnen voor het nieuwe multifunctionele gebouw, dat straks plaats zal bieden aan 35 assistentiewoningen en een multifunctioneel gelijkvloers, waar heel wat zorgaanbieders een plaats krijgen. We mogen aan Luc Bastiaens en Francine Geerts een mooie cadeaubon aanbieden van 40 euro. De gelukkige winnaars zijn reeds op de hoogte gebracht.

Stand van zaken

Begin oktober 2016 werden drie kandidaten geselecteerd, die een offerte mochten maken  met een architecturaal ontwerp en een financieel plan. Het gaat om de firma’s

THV Groep Van Roey – Van Roey Vastgoed;
Vanhout Projects nv;
Combinatie Willemen – CONIX RDBM / DBM Hoogstraten.

Op donderdag 23 februari hadden ze alledrie hun project ingediend. De komende weken en maanden worden deze voorstellen nauwgezet vergeleken en beoordeeld. De offertes worden niet enkel op prijs beoordeeld maar ook op het  technisch en architecturaal concept, gebruiksvriendelijkheid, duurzaamheid en functionaliteit van het ontwerp. Zo is een belangrijk criterium voor de toewijzing de vereiste dat het een BEN-gebouw moet worden (Bijna Energie Neutraal). BEN-gebouwen verbruiken nauwelijks energie voor verwarming, ventilatie, koeling en warm water. De energie die nodig is, wordt gehaald uit groene en hernieuwbare energiebronnen.

Voor het bestuur van stad en OCMW is het in de eerste plaats belangrijk dat de functies die men wil onderbrengen in ‘t Gastenhuys op een efficiënte en duurzame manier kunnen gerealiseerd worden. De ontwerpers kunnen op basis van ondermeer het programma van eisen, duurzaamheidscriteria, de historische nota en de totale bouwkost zelf een keuze maken tussen een renovatie of een nieuwbouw. Het pand is geen monument en er kan dus geen aanspraak gemaakt worden op subsidies. Op die manier maakt het OCMW-bestuur  maximaal gebruik van de expertise en creativiteit van de externe partijen. 

Verdere verloop

  • Van maart tot mei 2017 vinden  onderhandelingen plaats over de ingediende plannen om tot het beste plan te komen.

  • In juni 2017 wordt een voorkeursbieder geselecteerd die een bouwaanvraag mag indienen om hopelijk eind 2017 te kunnen starten met de werken.

  • De oplevering van het gebouw is voorzien voor juni 2019.

Wie worden de bewoners van ’t Gastenhuys?

’t Gastenhuys wordt een gebouw met een multifunctioneel gelijkvloers, 35 assistentiewoningen en een kelder met een parkeergarage met 30 parkeerplaatsen. Partners voor de invulling van het multifunctioneel gelijkvloers zijn onthaalbureau Kind & Gezin, Opvoedingswinkel (OLO), Peuterspeelpunt, Centrum Geestelijke Gezondheid (CGG), Jongeren Advies Centrum (JAC-CAW),  nierdialysecentrum (AZ Turnhout) en thuiszorgwinkel (Zorg & Farma). Deze partners zullen gemeenschappelijke voorzieningen delen en andere delen een specifieke invulling geven. Op die manier zal het Hoogstraatse aanbod aan zorg en medische diensten uitgebreider en efficiënter worden.