Vanaf 1 september: Schoolstraat in Minderhout / Fietsstraat in Meer

Meer ruimte en veiligheid voor kinderen in de schoolomgeving
Schoolstraat Minderhout

Op 27 augustus heeft de Hoogstraatste gemeenteraad het groene licht gegeven voor de definitieve invoering van een schoolstraat in Minderhout (in de Schoolstraat) en een fietsstraat in Meer (Donckstraat). De scholen, de ouderraad en het stadsbestuur hebben samen besloten om de experimenten in de schoolomgevingen van Scharrel in Minderhout en De Meerpaal in Meer te bestendigen. Aller partijen zijn het erover eens dat de mobiliteitsmaatregelen zorgen voor meer bewegingsvrijheid voor fietsers en stappers.

In Minderhout werd in juni een schoolstraat getest in de Schoolstraat. In de Donckstraat van Meer werd in juni een fietsstraat uitgeprobeerd. Met tijdelijke infrastructuur en regels konden kinderen en volwassenen ervaren welke impact de nieuwe situatie had op de schoolomgeving. Het stadsbestuur gaf een duidelijke stem aan kinderen en volwassenen om mee te evalueren. Via interviews, enquêtes en observaties werd de beleving van kinderen, ouders, de school en de buurtbewoners in kaart gebracht.

Heidi Van Otten, voorzitster van de ouderraad Scharrel: “De testfase was voor iedereen een beetje wennen. Sommige ouders geven aan dat ze nu 10 minuutjes vroeger moeten vertrekken. Maar als je nu bij het begin van de schooltijd door de Schoolstraat wandelt, ervaar je de rust en zie je pas het grote verschil met hoe het vroeger was.”

De meeste mensen reageerden zeer positief. In Minderhout vindt 85% van de bevraagden dat de nieuwe situatie een positieve tot zeer positieve impact heeft op fietsende en stappende kinderen. Bijna 70% wil de schoolstraat behouden. Ondanks dat de nieuwe situatie bij sommigen een kleine aanpassing aan hun gewoontes vraagt, zien de meeste mensen de voordelen voor een grote groep fietsers en stappers.

Het Hoogstraatse stadsbestuur blikt positief terug op de testfase van de school- en fietsstraat. Door de gebruikers van de straten, de medewerkers van de scholen en de ouderraad te betrekken in dit verhaal, is er een mooie samenwerking tot stand gekomen. We willen iedereen danken voor de actieve medewerking in het ganse traject. Door samen de handen uit de mouwen te steken, maken we van de schoolomgeving van Scharrel in Minderhout en De Meerpaal in Meer een veel veiligere en aangenamere zone op kindermaat! Ook andere Hoogstraatse basisscholen zullen straks een gelijkaardig traject volgen. 

Wat is een schoolstraat?
Een schoolstraat is een straat die aan het begin en einde van de schooldag voor een half uurtje wordt afgesloten. Met enkele uitzonderingen is er dan geen gemotoriseerd verkeer toegelaten. Kinderen, ouders en grootouders kunnen dan in alle rust fietsen of wandelen in de schoolomgeving. De auto’s staan verspreid een beetje verder geparkeerd, waar vroeger de auto’s bijna tot aan de schoolpoort reden. De schoolstraat zorgt voor meer beweging, minder autoverkeer en dus ook een gezondere schoolomgeving.

Wat is een fietsstraat?
Een fietsstraat geeft fietsers de belangrijkste plaats op de weg. De fietsers mogen de volledige breedte van de rijbaan gebruiken bij enkelrichting- of de helft van de rijbaan langs de rechterzijde bij tweerichtingsverkeer. De auto’s mogen de fietsers niet inhalen en rijden maximum 30 km/u.