Voel je 'goed in je vel!'

10-daagse van de geestelijke gezondheid

10-daagse van de geestelijke gezondheid

Van 1 tot 10 oktober loopt de tiendaagse van de geestelijke gezondheid. Aandacht hiervoor is broodnodig. Eén op vier mensen krijgt in zijn of haar leven te maken met een probleem op vlak van hun geestelijke gezondheid. En dat kan op alle leeftijden voorkomen, van jong tot oud.
 
Iedereen heeft wel eens een dipje of een tegenslag, waardoor je je minder goed of gelukkig voelt. Normaal gezien gaat dat na enkele dagen of weken wel weer over.
Maar soms is het probleem wat groter en is er meer aan de hand dan een gewone dip. Erover praten of hulp zoeken is in dat geval belangrijk.

Wat kan je er aan doen?

Sommige mensen hebben gemakkelijk een bloedneus of zijn rap verkouden. Of je breekt je arm of been waardoor je een tijdje extra hulp nodig hebt. Dat is ook zo bij geestelijke gezondheidsproblemen. Je kiest er niet voor.
Toch kan je eraan werken om je beter in je vel te voelen.
1. Ken jezelf en vind jezelf oké
Iedereen is verschillend. De ene is blond, de andere ros. Jij houdt van zwemmen, je vriend of vriendin leest liever een boek. Gelukkig ziet iedereen er anders uit en houdt iedereen van andere dingen. Wat zou de wereld saai zijn zonder al die verschillen!
Niemand is perfect, dus jij hoeft dat ook niet te zijn.
2. Wat zijn jouw grenzen?
Af en toe moet je zelf op avontuur gaan en iets nieuws proberen. Daar heb je  voor nodig. Maar nieuwe dingen ontdekken geeft je energie! En misschien leer je andere mensen kennen of maak je nieuwe vrienden.
En daarnaast: durf ook nee te zeggen.
3. Maak tijd voor jezelf
Zit je hoofd vol met wat je nog moet doen? Dat kan voor spanning zorgen. Een beetje spanning is goed. Zo blijft je leven boeiend. Maar soms wordt het te veel. Dan is het tijd voor ontspanning!
4. Train je veerkracht
Veerkracht is het vermogen om je aan te passen aan stress en tegenslag. Je 'veert' als het ware terug. Mensen met een hoge veerkracht laten minder snel de moed zakken. Zie ook kansen in tegenslagen. Je kan er uit leren.
5. Reken op anderen
Het is fijn om te kunnen vertrouwen op je vrienden of familie. Eventjes bellen naar een vriend of een vriendin als je net ruzie had met je zus. Of aan tafel vertellen wat je vandaag hebt gedaan op school of het werk. Het doet goed om je gedachten te delen met anderen. 
En zit het toch eens tegen en het lukt je niet om er zelf uit te geraken, praat er dan over met anderen!

Acties in Hoogstraten

1. “Hoe voel jij je vandaag?”
Nog tot 4 oktober kan je in het lokaal dienstencentrum, het stadhuis, het buurthuis de stand met gevoelsbuttons tegenkomen. Kom naar de gevoelsstand, kies een button en speld hem op. Laat zien aan de mensen hoe jij je voelt en praat erover.
2. Infostandje in de BiB
Vanaf 27 september en in de eerste week van oktober wordt in de BiB in Hoogstraten een themastand voorzien met flyers, boeken, enz.
3. Spreuken in het straatbeeld
In het straatbeeld zullen her en der spreuken verschijnen. Laat je verrassen.
4. Ontmoet andere mensen
Heb je eens nood aan een babbel, maar vind je niet meteen een luisterend oor? Of je wil eens iets nieuws proberen of nog bijleren? In de dagelijkse werking van stad en OCMW zijn er heel wat mogelijkheden:
  • In het lokaal dienstencentrum kunnen ouderen en mensen met een zorgvraag terecht voor ontmoeting, ontspanning en tal van activiteiten.
  • Tijdens de Koffiekrant kan je op werkdagen in de voormiddag in de BiB in Hoogstraten rustig de krant, een weekblad of een boek lezen met een kop koffie of thee erbij. 
  • Buurtbewoners en ook anderen kunnen in het buurthuis terecht voor een babbel.
Vraag gerust info aan de medewerkers van onze onthaalbalies.
 
Want ‘Fit in je hoofd = Goed in je vel!’

Meer info of hulp