Welkom op de Heilig Bloedfeesten

Van 26 mei tot 3 juni

Hoogstraten houdt haar tradities in ere. Tussen 26 mei en 3 juni 2018 trekken de Heilig Bloedfeesten weer massa’s bezoekers naar het centrum van de stad.  Kom ook dit jaar een kijkje nemen en geniet van de serene processie, de jaarmarkt, de stratenloop, de ambiance op de kermis en zoveel meer...

De Heilig Bloedfeesten zijn een springlevende traditie die zichzelf elk jaar nog vernieuwt. Of u nu gelooft in het mirakel van het Heilig Bloed of niet, het is een uniek gebeuren, dat de inwoners van Hoogstraten verenigt en samenbrengt, ofwel om mee te lopen in de processie ofwel om hiervan getuige te zijn. Inzake de Heilig Bloedverering is er een goedlopende samenwerking met de Nederlandse gemeente Boxtel, waar de Heilig Bloeddoeken vandaan komen.  Een afvaardiging van het Hoogstraatse schepencollege loopt daarom op zondagnamiddag 27 mei mee in de Heilig Bloedprocessie van Boxtel.

2018 is een speciale editie, want de Heilig Bloedfeesten verlopen dit jaar in aanwezigheid van een delegatie uit Za-Kpota (Benin). Hoogstraten heeft al jaren een stedenband met Za-Kpota. Leden van de delegatie zullen samen met het college van burgemeester en schepenen meelopen in de processie op 27 mei. De rest van de week maken ze kennis met de Hoogstraatse geschiedenis en cultuur en leren ze de werking van het Hoogstraatse stadsbestuur kennen. Ze zullen onder andere ook aan de gemeenteraad worden voorgesteld op de zitting van maandag 28 mei.

Hieronder informeren wij u over het programma van de Heilig Bloedfeesten

  • Heilig Bloedprocessie

Op zaterdag 26 mei worden de Heilig Bloedfeesten geopend om 19.00 uur met een eucharistieviering, opgeluisterd door het Piuskoor. Aansluitend is er een receptie in Zaal Pax.

Op zondag 27 mei om 11.15 uur (na de hoogmis van 10.00 uur) vertrekt de processie aan de Sint-Katharinakerk richting het noorden van het centrum van Hoogstraten. Het parcours gaat via de Vrijheid, Van Aertselaerplein, Moerstraat, Boxtelstraat, Tinnepotstraat en terug over de Vrijheid.

Op zondag 3 juni om 11.15 uur (na de hoogmis van 10.00 uur) vertrekt de processie aan de Sint-Katharinakerk richting het zuiden van het centrum van Hoogstraten. De processie stelt op in de Gelmelstraat en gaat via de Vrijheid en Heilig Bloedlaan naar de site van het woonzorgcentrum Stede Akkers. Na de ommegang op de site van het woonzorgcentrum gaat de processie terug richting de kerk via Heilig Bloedlaan en de Vrijheid.

Op de avond van de jaarmarkt, woensdag 30 mei, vindt ‘Light a candle’ plaats tussen 19.00 en 22.00 uur. Het Heilig Bloedcomité verstrekt dan kaarsjes om aan te steken in de kerk
Op donderdag 31 mei gaat er een verkorte processie uit tijdens Sacramentsdag in de Sint-Katharinakerk zelf.

Meer informatie over de Heilig Bloedprocessie vindt u hier

  • Heilig Bloedkermis

De Heilig Bloedprocessie is onlosmakelijk verbonden met de kermis, de zogenaamde ‘Heilig Bloedfoor’.

De kermis is open op:
- zondag 27 mei en zondag 3 juni na de processie
- maandag 28 mei vanaf 16.30 uur
- woensdag 30 mei met de jaarmarkt

  • Jaarmarkt en stratenloop

Op woensdag 30 mei 2018 tijdens de Heilig Bloedweek vindt in het centrum van Hoogstraten de jaarmarkt plaats.  Vanaf 17.00 uur start in het centrum de gezellige drukte van marktkramers en standhouders. Honderden kramen krijgen een plaats onder de frisgroene lindebomen van de 2km-lange Vrijheid. De bezoekers kunnen ook een terrasje doen en genieten van muzikale omkadering bij verschillende horecazaken.
Om 18.30 uur te midden van deze drukte gaat ook de stratenloop van start voor zowel de jeugd, als de recreatieve en competitielopers.
Traditiegetrouw wordt de jaarmarkt afgesloten om 22.00 uur, maar in en rond de Hoogstraatse cafés gaat het feest verder door tot in de vroege uurtjes…

Meer informatie over de jaarmarkt vindt u hier.

  • Tentoonstelling IKO

Bezichtig tijdens de Heilig Bloedweek de tentoonstelling van de leerlingenwerken van de  IKO-Hoogstraten in de ateliers van Dr. Versmissenstraat en Groenewoud.

Openingsuren:
zondag 27 mei van 10.00 uur tot 18.00 uur
maandag 28 mei van 18.00 uur tot 22.00 uur
zondag 3 juni van 10.00 uur tot 18.00 uur

Meer informatie over de IKO-tentoonstelling vindt u hier.

Nuttige links