Word vrijwillige bijzitter bij de verkiezingen

Gepubliceerd op  donderdag 27 jun 2024 om 12:15 uur
Heb jij je al afgevraagd hoe alles verloopt in een stembureau tijdens verkiezingen? Wil jij dit van nabij meemaken of wil je gewoon je steentje bijdragen? Wij zoeken vrijwilligers die graag de taken van het stembureau vervullen op zondag 13 oktober.

Naast de wettelijke vergoeding zorgen wij als stadsbestuur voor koffiekoeken van de plaatselijke bakkers, lunch, koffie en frisdrank.

Elk bureau bestaat uit een voorzitter, een secretaris en meerdere bijzitters, en is open van 08.00 tot 16.00 uur op de verkiezingsdag. De bijzitters moeten zich aanmelden om 6.45 uur.

De rol van de bijzitters is om de voorzitter van het bureau bij te staan om het stemmen vlot te laten verlopen. Dit omvat onder andere de registratie van aanwezigheden, identiteitscontrole, stempelen van de verkiezingsoproepen, enz. De leden van de stembureaus ontvangen een presentiegeld. Kandidaten en partijgetuigen kunnen niet optreden als bijzitter.

Meld je aan als bijzitter

Voorwaarden

Om je kandidaat te stellen als vrijwillige bijzitter moet je voldoen aan de volgende voorwaarden:

  • Je moet 18 jaar zijn of ouder
  • Je moet inwoner zijn in Hoogstraten
  • Je moet stemgerechtigd zijn
  • Je bent beschikbaar op zondag 13 oktober 2024
  • Je staat niet op een van de kandidatenlijsten voor de betreffende verkiezing

Je registreren als vrijwillig bijzitter doe je door volgend formulier in te vullen voor 1 augustus 2024. Als je kandidatuur voldoet aan de voorwaarden zal je in de loop van augustus bericht ontvangen van de bevolkingsdienst.

Wil je meer lezen over de verkiezingen?

Vlaanderen kiest | Vlaanderen.be

Verkiezingen Hoogstraten

Naar top