Wortel-Kolonie erkend als stiltegebied

Wortel-Kolonie

Het stadsbestuur van Hoogstraten verwelkomt de beslissing van Joke Schauvliege, Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw, om Wortel-Kolonie te erkennen als stiltegebied. Het betekent een extra aantrekkingskracht voor dit unieke natuurgebied dat hopelijk binnenkort erkend zal worden als UNESCO Werelderfgoed.

Wortel-Kolonie wordt nog maar het achtste domein in Vlaanderen dat het ‘Kwaliteitslabel Stiltegebied’ mag voeren. De erkenning als stiltegebied betekent een extra toeristische trekpleister voor Wortel Kolonie.

“Een geluidsarme en kwaliteitsvolle omgeving wordt in toenemende mate gezien als een waardevol element, dat mensen rust en ontspanning schenkt. Het nieuwe stiltegebied heeft een uitstekende akoestische kwaliteit, waar zowel de Hoogstratenaren als bezoekers van buiten onze stad baat bij zullen hebben”, verklaart burgemeester Tinne Rombouts van Hoogstraten.

De erkenning als stiltegebied betekent trouwens geenszins dat mensen of gemotoriseerde voertuigen uit het gebied worden gebannen. De metingen die zijn gedaan om de akoestische kwaliteit van het domein te meten houden ook rekening met de ‘gebiedseigen’ geluiden die er te horen zijn. 

De kandidatuur van Wortel-Kolonie en de andere 'Koloniën van Weldadigheid' voor het Werelderfgoed-statuut wordt op dit moment door Unesco onderzocht. Het doel is om de erkenning te verkrijgen in 2018, 25 jaar na de afschaffing van de wet op de landloperij in 1993.