Wortel-Kolonie nadert UNESCO-Werelderfgoednominatie

Dossier wordt vandaag opnieuw ingediend
Dreef en lichte mist - door Wim Verschraegen

Stad Hoogstraten is verheugd te mogen meedelen dat het nieuwe nominatiedossier van de Koloniën van Weldadigheid vandaag door de Vlaamse overheid en vzw Kempens Landschap werd voorgesteld. Na een intensief samenwerkingstraject met ICOMOS in 2018-2019, wordt het herwerkte dossier vandaag opnieuw voorgedragen om ingeschreven te worden op de UNESCO-Werelderfgoedlijst.

Op een internationale UNESCO-conferentie in de zomer van 2018 in Bahrein kreeg het dossier van de Koloniën van Weldadigheid van het Werelderfgoedcomité een zogenaamde ‘referral’ : geen afwijzing, maar een aanbeveling om de aanvraag te herwerken en het dossier daarna opnieuw in te dienen. Op verzoek van het Werelderfgoedcomité werd vervolgens een samenwerking met ICOMOS opgestart om een nieuw, sterker dossier voor te bereiden.

Begin september 2019 besliste de stuurgroep die de nominatie van de Koloniën van Weldadigheid in goede banen leidt om nog slechts vier Koloniën voor te dragen voor de status van Werelderfgoed. Zij volgden hiermee het advies op van ICOMOS,  het adviesorgaan van het Werelderfgoedcomité.

“Wortel-Kolonie maakt nu – samen met Frederiksoord, Wilhelminaoord/Vierdeparten en Veenhuizen, drie Koloniën van Weldadigheid uit Nederland – een nog grotere kans om tot UNESCO Werelderfgoed te worden uitgeroepen. In 1993 stond de Kolonie van Wortel nog op de top-100-lijst van de meest bedreigde wereldmonumenten; nu hebben we zicht op een erkenning als werelderfgoed”, stelt schepen van erfgoed Michel Jansen trots.

Burgemeester Marc Van Aperen vult aan: “De erkenning van de Kolonie van Wortel als UNESCO-Werelderfgoed zou om meer dan één redenen historisch zijn. De erkenning benadrukt namelijk het historisch belang van de koloniën als een uniek project ter bestrijding van armoede. Voor ons, inwoners van Hoogstraten, is Wortel-Kolonie een landschap waar we het evenwichtig samengaan tussen akkers, bossen, machtige dreven en mythische gebouwen in ere willen houden. Het is een plek die velen onder ons goed kennen en waar we graag komen om te genieten. Een plek waar we trots op zijn en die we willen delen.”

Omdat het om een referral gaat, kunnen vzw Kempens Landschap en de Vlaamse overheid voor het dossier gebruik maken van een verkorte procedure. Internationale experten van ICOMOS zullen zich de komende zes maanden nog over het dossier buigen. Begin juli 2020 wordt bekendgemaakt of de Koloniën van Weldadigheid al dan niet toegevoegd worden aan de UNESCO-Werelderfgoedlijst. “Het zou toch fantastisch zijn om niet minder dan twee UNESCO-Werelderfgoedmonumenten op ons grondgebied te mogen tellen”, besluit burgemeester Marc Van Aperen hoopvol. Het begijnhof dat al in 1998 werd erkend en vanaf volgende zomer hopelijk ook Wortel-Kolonie.”

Meer informatie