Wortel-Kolonie

Groepsuitstappen | Land van Mark & Merkske
Wortel-Kolonie

Wortel-Kolonie, dat al sinds de Belgische onafhankelijkheid een thuishaven was voor daklozen en landlopers, had na de afschaffing van de wet op de landloperij in 1993 geen plaats meer voor de honderden landlopers die zich er thuis voelden en het domein onderhielden. De centrale gebouwen werden ingericht als gevangenis en de overige gronden en gebouwen kregen een nieuwe bestemming.
In 1997 werd Wortel-Kolonie door het Worlds Monuments Funds toegevoegd aan de lijst van de 100 meest bedreigde monumenten ter wereld. Het unieke bosrijke landschap, waar de strafinrichting nu gevestigd is, herbergt dan ook een lange, boeiende geschiedenis. De gids vertelt het verhaal van armenzorg in vroegere tijden, van de oprichting van de kolonies door koning Willem van Oranje in 1820 en van de landloper, die na enkele dagen vrijheid telkens opnieuw voor ‘Wortel’ koos. Aan de hand van grappige, maar ook triestige verhalen, kruipt u in de huid van de landlopers, die Wortel als hun thuishaven beschouwden.

In het hart van Wortel-Kolonie, in de oude landlopersboerderij, huist bezoekerscentrum De Klapekster. Dit gebouw werd helemaal gerenoveerd en heringericht door vrijwilligers van Natuurpunt Markvallei die er een prachtig natuureducatiecentrum van maakten. 
Vakkundige natuurgidsen maken u tijdens een rustgevende natuurwandeling wegwijs in de wereld van fauna en flora. Of trek er eens op uit voor een speelse zoektocht naar de huisjes van vogels, amfibieën en zoogdieren.

  • Historische wandeling Wortel-Kolonie: 2 uur
  • Natuurwandeling Wortel-Kolonie: 2 uur
  • Rondrit (met eigen autocar) langs beide kolonies en met (koffie)stop: 3 uur