Stad Hoogstraten|VisitHoogstraten|UiT in Hoogstraten
Dreefke

In 2020 zijn we gestart met het project School-straten in 't Dreefke. Het kind staat hierbij centraal. Hieronder vind je een stand van zaken.

Fase 1 : Wat wil het kind zelf?

Kinderen beleven de rit naar school anders dan volwassenen. Ze kijken op een andere hoogte en met andere interesses. Door interviews met kinderen en kleuters op de speelplaats zijn we in 2017 (bij de lancering van het project voor alle Hoogstraatse scholen) te weten gekomen hoe zij de verplaatsing naar school ervaren. En we hebben hen ook letterlijk gevolgd: met een camera filmden we de rit van enkele kinderen naar school.

Het belevingsonderzoek bij de kinderen werd samengevat in een kort filmpje per school. Het vormt de basis voor de volgende stappen in het project. Bekijk het filmpje hier!

Filmpje School-Straten 't Dreefke Meersel-Dreef

In september 2020 werd het belevingsonderzoek aangevuld met enkele interviews in het 2de en 5de leerjaar. We gingen ook pad met de leerlingenraad. Zij hebben ons getoond welke knelpunten zij ervaren.

Fase 2 : Samen uitdagingen formuleren en oplossingen zoeken.

Na een grondige analyse van het belevingsonderzoek bij de kinderen en volwassenen, de verkeerstellingen, de observaties aan de schoolpoort en de gesprekken met het schoolteam, de ouderraad, de politie en enkele buurtbewoners werden er een 10-tal uitdagingen geformuleerd voor de schoolomgeving van 't Dreefke. Begin april 2021 werden deze uitdagingen voorgelegd aan een 20-tal geïnteresseerden in een digitale werksessie. Zij hebben samen naar oplossingen gezocht.

Fase 3: Maatregelen uittesten en evalueren.

Vanaf 21 september 2021 werden een aantal veranderingen uitgetest. De testmaatregelen kwamen tot stand na overleg met de leerlingen, het schoolteam, de ouderraad, buurtbewoners en de politie. De maatregelen kan je nalezen in onderstaand krantje. Alle inwoners van Meersel-Dreef kregen ook een flyer in de bus over de wijzigingen in de Kapelweg.

Fase 4: Van testmaatregelen naar definitieve maatregelen

De verkeersmaatregelen die we van september tot december 2021 hebben uitgetest in de schoolomgeving van ’t Dreefke werden intussen uitgebreid geëvalueerd door alle betrokkenen: de leerlingen, het schoolteam, de ouders, buurtbewoners en politie. Het team Schoolstraten deed ook verkeerstellingen in de buurt en observaties aan de schoolpoort, samen met de school en de ouderraad. Uit de evaluatie blijkt dat de maatregelen positief onthaald worden. Ze zorgen voor meer rust en ruimte aan de schoolpoort. Twee maatregelen worden bijgestuurd. De komende weken en maanden zullen de definitieve maatregelen stapsgewijs worden gerealiseerd. Wat er precies behouden blijft, lees je in het laatste krantje van School-straten.