Stad Hoogstraten|VisitHoogstraten|UiT in Hoogstraten

Op alle woninghuurovereenkomsten gesloten vanaf 1 januari 2019 is het Vlaams Woninghuurdecreet van toepassing.

Op 9 november 2018 kondigde de Vlaamse Regering het Vlaams Woninghuurdecreet af. Of je nu huurder, verhuurder of kotstudent bent, alle huurcontracten die sinds 1 januari 2019 worden gesloten en als hoofdverblijfplaats worden gebruikt vallen onder de nieuwe regelgeving. Wat hieronder begrepen wordt, kan u terugvinden in Het Vlaams Woninghuurdecreet. Het Vlaams Woninghuurdecreet is dus niet van toepassing op handelshuurovereenkomsten, pachtcontracten, huurcontracten voor kantoren, tweede verblijfplaatsen, garages. Voor huurcontracten afgesloten voor 1 januari 2019 geldt nog steeds de huurwet.

In het decreet staan nieuwigheden rond o.a. de staat van het gehuurde goed, de duur van de huurovereenkomst, de huurwaarborg, de opzeggingsmogelijkheden, de overdracht van de huurovereenkomst, de onderverhuring, de indexatie en de eventuele herziening van de huurprijs. Het decreet bevat ook vernieuwingen op het vlak van medehuur en studentenhuurovereenkomsten. Informeer je dus goed voor je als verhuurder een huurcontract opstelt of als huurder een contract ondertekent.

Alle informatie over welke onderhoudswerken ten laste zijn voor de huurder en welke voor de verhuurder kan je terugvinden in de brochure ZieZo!