Sint-Katharinakerk

Hoogstraten
Sint-Katharinakerk

Deze indrukwekkende kerk en toren werden gebouwd tussen 1524 en 1546 in opdracht van graaf Antoon de Lalaing en gravin Elisabeth van Culemborg naar een plan van Rombout Keldermans, één van de architecten van de kathedraal van Antwerpen. De kerk met haar 104,70 meter hoge toren heeft een lengte van 80 meter en wordt vaak de “triomf der bakstenen” genoemd. Het is dan ook niet voor niets één van de hoogste bakstenen gebouwen van de wereld. De basis van de toren is vierkantig; boven de klokkenkamer wordt hij achtkantig. Deze flamboyante laatgotische stijl, waarbij bakstenen worden afgewisseld met witte ’speklagen‘ uit zandsteen, vindt u op meerdere plaatsen in de omgeving terug.

De Sint-Katharinakerk bleef gespaard van de godsdiensttroebelen in de 16de eeuw, maar op 23 oktober 1944 werd de toren nog, net voor de bevrijding, door de wegtrekkende Duitse troepen gedynamiteerd. Kerk en toren werden in de jaren ‘50 echter minutieus herbouwd onder leiding van de architecten L. Stijnen en P. Berger. Deken Lauwerys gaf de impuls tot het herbouwen van dit historische monument. Als dank kreeg hij later van de Hoogstraatse bevolking een standbeeld in de omgeving van de kerk.

Kunstschatten

Het interieur van de Sint-Katharinakerk bevat een aantal waardevolle kunstobjecten waaronder glasramen, koorbanken, wandtapijten en praalgraven. Het kleine gestoelte, afkomstig uit de oude kerk, is Brabants en dateert uit de 15de eeuw. Het grote, laatgotische gestoelte werd door Albrecht Gelmers vervaardigd tussen 1532-1548. Naast de apostelen en de heiligen worden in deze koorbanken ook geestige, moraliserende volksspreuken en scènes uit de heidense oudheid uitgebeeld.

Boven het hoogaltaar ziet u zeven opvallende glasramen (14 m hoog) die de zeven sacramenten voorstellen. Ze zijn gemaakt door Anton Evertz, een 16de eeuwse glasschilder uit Culemborg. Het glasraam in de noordelijke zijbeuk (1535) dat het Laatste Avondmaal voorstelt, wordt toegeschreven aan Pieter Coecke van Aelst. De zes ramen boven het koorgestoelte zijn van de hand van Claes Matthijs uit Hoogstraten.

Na de heropbouw van de kerk in de jaren vijftig krijgt Jan Huet krijgt in 1974 de opdracht toegewezen voor acht nieuwe glasramen in het voorste gedeelte van de kerk, terwijl Marc De Groot twaalf glasramen, de parabels en de mirakels, mag plaatsen in de zijbeuken. Helaas stierf op 2 april 1976 Jan Huet, waarna zijn leerling Jan Willemen uit het Nederlandse Dongen de werken kreeg toegewezen. Ook het groot rozet boven het portaal, "Het Lam Gods", is van zijn hand. 

Het meest recente glasraam, "Laat de Engelen zingen", werd in 2004 ontworpen en in de zuidelijke kruisbeuk geplaatst door Raph Huet, neef van Jan Huet.

DOOR DE VERSTRENGDE COVID-19 MAATREGELEN ZAL DE SINT-KATHARINAKERK IN 2020 NIET MEER TE BEZOEKEN ZIJN

Openingsuren Sint-Katharinakerk

De Sint-Katharinakerk is vanaf de opening van het toeristisch seizoen (vierde zondag april) t/m 31 oktober, uitgezonderd op maandag, dagelijks vrij toegankelijk.

  • vanaf eind april: enkel tijdens het weekend van 13u tot 16u.
  • tijdens de maanden mei, juni, juli, augustus en september: van dinsdag tot en met zaterdag van 13u tot 17u.
  • op zondagen van april tot en met oktober is de kerk open van 13u tot 16u.

Onder leiding van een Hoogstraatse stadsgids kunt de Sint-Katharinakerk het hele jaar door (uitgezonderd op maandag) bezoeken.