Stad Hoogstraten|VisitHoogstraten|UiT in Hoogstraten

Everzwijnen komen sinds 2005 steeds vaker voor in Vlaanderen. Ook in Hoogstraten zijn er intussen enkele gesignaleerd geweest. Omgeploegde weides, vraatschade, kans op overdracht van wildziektes naar varkens, een verhoogd risico op aanrijdingen… kunnen de gevolgen zijn van hun aanwezigheid. De bestrijding van de everzwijnen gebeurt in overleg met het Agentschap voor Natuur en Bos, de wildbeheereenheden, gemeenten, natuurverenigingen en landbouworganisaties. 

Tot nu toe werden in Hoogstraten slechts enkele exemplaren waargenomen. De kans dat u er één tegen het lijf loopt is dus uitermate klein, zeker gezien het dier vooral ’s nachts actief is. Agressieve everzwijnen zijn zeldzaam omdat ze van nature schuw en teruggetrokken zijn. Komt u er één tegen, benader dan in geen geval het dier.

Om de populatie in kaart te brengen en snel en effectief gepaste maatregelen te nemen vragen we uw medewerking. Gebruik het meldingsformulier onderaan deze pagina. Uw melding wordt doorgegeven aan het team REBO (Regionaal Everzwijnbeheer Ondersteuner) van het Agentschap voor Natuur en Bos welke de verdere opvolging zal opnemen.