Stad Hoogstraten|VisitHoogstraten|UiT in Hoogstraten
Waarom is vroegtijdige opsporing van borstkanker zo belangrijk?
Borstkanker is de meest voorkomende kanker bij vrouwen in Vlaanderen. Een screeningsmammografie kan borstkanker in een vroeg stadium opsporen, zelfs nog vóór je een knobbeltje kan voelen. Als borstkanker in een vroeg stadium ontdekt wordt, bestaat er een veel grotere kans op genezing. En is het bovendien dikwijls niet nodig om de borst te amputeren.
 
Wie kan deelnemen aan het bevolkingsonderzoek borstkanker?
Borstkanker komt voor bij vrouwen van alle leeftijden, maar het meest bij vrouwen tussen 50 en 69 jaar. Daarom kunnen deze vrouwen in Vlaanderen om de twee jaar een kwaliteitsvolle screeningsmammografie laten nemen. Het bevolkingsonderzoek richt zich naar vrouwen van 50 tot en met 69 jaar die niet worden opgevolgd voor kanker of de voorbije twee jaar niet werden onderzocht. Behoor je tot deze groep? Dan krijg je elke twee jaar een persoonlijke, schriftelijke uitnodiging van het Centrum voor Kankeropsporing (CvKo) met een voorstel van afspraak.
Ofwel kan je er terecht met een voorschrift van je dokter. Let op: zonder afspraak kan je geen mammografie laten uitvoeren.
 
Waar kan je deelnemen aan het bevolkingsonderzoek naar borstkanker?
  • Bij een erkende radiologische dienst, bv. in AZ Turnhout, AZ Malle of AZ Klina in Brasschaat.
  • In de mammobiel. 
De mammobiel is een bus die speciaal ontworpen is voor het maken van een mammografie (röntgenfoto) van je borsten. De mammobiel staat om de 2 jaar een maand in Hoogstraten. De volgende keer is dat in september 2023.
De mammobiel is ook toegankelijk voor rolstoelgebruiksters via een lift. 
Hoe gaat het onderzoek in zijn werk?
  • De medewerker geeft je kort uitleg en stelt een paar vragen. 
  • Je kleedt je bovenaan uit. 
  • De medewerker neemt van elke borst twee röntgenfoto’s, horizontaal en schuin.
  • De radioloog in de dienst beoordeelt de foto’s en vergelijkt ze met de vorige mammografieën.
  • Alle foto’s worden naar het Centrum voor Kankeropsporing gestuurd en een tweede keer, en indien nodig nog een derde keer, bekeken.
  • Ongeveer 3 weken later ontvangen jij en je dokter het resultaat.
Komt de voorgestelde afspraak je niet goed uit? Ga je liever naar een andere mammografische eenheid?
Bel naar het CvKO op het gratis nummer 0800 60 160 (elke werkdag van 9 tot 12 en van 13 tot 16 uur). Na het intikken van je postcode helpen we je graag verder.
 
Blijf waakzaam!
Ook als je om de twee jaar een mammografie laat nemen. En ook als je niet tot de leeftijdsgroep behoort van het bevolkingsonderzoek borstkanker. Check regelmatig zelf je borsten. Enkel door herhaaldelijk zelfonderzoek leer je je borsten goed kennen, en merk je een knobbeltje of verandering sneller op. Merk je een verandering op? Contacteer je dokter of gynaecoloog.