Den Ouden Koolhof

Georganiseerd door
VELT Noorderkempen, Stedelijk Museum Hoogstraten, stad Hoogstraten en een tiental vrijwilligers
Keten
Inhoud project

"Den ouden Koolhof" is een project van de Stad Hoogstraten, het Stedelijk Museum Hoogstraten, VELT Noorderkempen en een tiental vrijwilligers. De doelstelling is om van de museumtuin een authentieke historische groentetuin te maken.

Wanneer in 2019 de buxusmot de museumtuin aantastte, was het duidelijk dat we iets moesten doen. De museumtuin was immers een siertuin die grotendeels bestond uit buxusplanten. Het idee om er een historische tuin van te maken, kwam al snel boven water. Eerst werd er een grondig historisch onderzoek gevoerd naar wat er in die tuin de afgelopen eeuwen werd gedaan. Het museum is gehuisvest in het voormalige Conventshuis waar jonge toekomstige begijnen eerst een jaar verbleven onder hoede van een conventmeesteres om nadien de professie te ontvangen en volwaardig begijn te worden. Doordat het Conventshuis een aparte instelling op het begijnhof was, zijn er rekeningen van bewaard. Op basis van die eeuwenoude rekeningen hebben we al snel achterhaald dat de oude benaming de 'Koolhof' was. En inderdaad uit die rekeningen bleek dat er in de periode 1600 tot 1800 vooral veel koolplanten werden geteeld. Andere groenten die we tegenkwamen waren prei, bonen, erwten en ajuin. In de tuin stond ook zeker klein fruit zoals een druivelaar, een appelboom en bessenstruiken.

Na overleg met het Agentschap Onroerend Erfgoed, vzw Het Convent en de Groendienst van de stad Hoogstraten, werd beslist om de ouden Koolhof in ere te herstellen. We vonden snel een partner in VELT Noorderkempen die ook een tiental vrijwilligers bereid vond om het project mee op poten te zetten!

In maart 2020 werd door de technische dienst van de stad Hoogstraten de tuin klaargemaakt: verhardingen werden verwijderd, de buxus werd verwijderd en de grond werd klaargemaakt voor de teelt. Een aantal oude struiken en bomen bleef behouden: een moerbei, een perenboom, een cornus en oude buxus (die immuun bleek tegen de buxusmot). In de lente van 2020 zijn VELT Noorderkempen en de vrijwilligers begonnen aan het inrichten van de historische groentetuin.

Waarom is het goed voor Hoogstraten?
  • Jongeren (en iedereen die het wil weten) leren wat de oorsprong van ons voedsel is. 
  • Deze authentieke historische groententuin brengt de geschiedenis opnieuw tot leven.
  • In deze tuin kan je elkaar ontmoeten, leren van elkaar, kennis delen en elkaar inspireren
Partners van het project

Velt Noorderkempen
Stedelijk Museum Hoogstraten
Verschillende vrijwilligers
stad Hoogstraten

Praktische gegevens