Proef Hoogstraten: Korte Keten Fietsroute

Georganiseerd door
Toerisme Hoogstraten
Keten
Inhoud project

De 'korte keten' is vandaag populairder dan ooit. Enerzijds omdat de coronacrisis de verkoop van lokale producten een extra boost gaf, maar anderzijds omdat we ons allemaal meer en meer bewust worden van het belang van gezonde en lokale voeding. We zien, ruiken en proeven de kwaliteit die zo typisch zijn voor groeten en fruit recht van het veld. We smullen van verse zuivel die via de kortste weg van de koe naar ons bord komt en we genieten extra van de autenthieke smaak van het vlees van dieren die met liefde en passie gekweekt werden.

Passie, vakmanschap, liefde voor het product. Dat is de drijfveer van onze lokale producenten. Met de Korte Keten Fietsroute maak je kennis met de man en vrouw achter deze producten. Het geeft een gevoel van vertrouwen om te weten waar je producten vandaan komen en welke passionele producent er achter deze producten zit. Zo krijgen aardbeien, kersen en blauwe bessen, kaas, yoghurt of streekbier een gezicht. 

Fiets mee en ontdek de korte keten adressen van Hoogstraten

Met de Korte Keten Fietsroute ontdek je alle korte keten adressen van Hoogstraten. En dat zijn er heel wat.
De fietsroute is opgemaakt aan de hand van de gekende knooppunten. Je doorkruist het hele Hoogstraatse grondgebied: de route brengt je vanuit het centrum van Hoogstraten, naar de goed verstopte 'Polder' in Wortel, langs de 'Pampa' op het randje van Wortel-Kolonie of naar het meest noordelijke punt van België in Meersel-Dreef. Je proeft dieprope kersen in Meerle, je maakt kennis met Chris die authentieke Mjeelse burgers maakt en met kiwibessen-gin van Local Harvest.
Maar er is meer, veel meer! Kaas, yoghurt, hoeveijs, chocolade, likeuren en Natuurpuntjenevers... Ontdek ze allemaal. Je zal versteld staan van het aanbod dat de Hoogstraatse producenten te bieden hebben.

O ja, en houd zeker halt op één van de vele Hoogstraatse terrassen. De Hoogstraatse bierenkaart is er uitgebreid en de Hoogstraatse topchefs zorgen voor een spectaculaire culinaire ervaring. De keurstempel Hoogstraten staat er stevig op gedrukt.

Download de route op www.hoogstraten.be of haal ze gratis bij Toerisme Hoogstraten.

OogstStraten - Lokale voedselstrategie
Nu we allemaal massaal de voordelen van de korte keten ontdekken, hopen we dat deze trend ook na de Zomer van de Korte Keten blijft aanhouden. Lokaal, gezond en duurzaam maakt immers het verschil. Vandaag, morgen maar vooral ook op lange termijn. Samen, over de generaties heen, werken we aan een gezonde toekomst voor voedsel in Hoogstraten. Eentje waar je met recht en rede trots op mag zijn.
Eén ding is zeker: de korte keten is geen ééndagsvlieg, en al zeker niet in Hoogstraten. Je leest er alles over op de website van OogstStraten, de lokale voedselstrategie van Hoogstraten.

Waarom is het goed voor Hoogstraten?

Maar wat is korte keten eigenlijjk?

'Korte Keten' mag je letterlijk nemen: de korte keten zorgt er voor dat jouw voeding geen - of zo weinig mogelijk - tussenschakels passeert vooraleer het op jouw bord terecht komt. Het is de kortste weg van de boer/producent tot bij jou.

  • Fijn voor jou, want je weet perfect waar je voedsel vandaan komt. En goed voor de boer, die een eerlijke prijs ontvangt. 
  • ​De korte keten zorgt er voor dat er meer contact komt tussen de conusment en de producent. Aan de automaat, in de hoevewinkel of op het thuisverkooppunt kan je een ontspannen babbeltje slaan met de boer of de producent. Je ontdekt zijn passie, zijn manier van werken en zijn vakmanschap.
  • Ongetwijfeld krijg je nog enkele lekkere recepten mee om zijn product het best tot zijn recht te laten komen...
  • En ook de producent weet wie zijn producten eet, wat weer nieuwe energie geeft om de kwaliteit van zijn producten zo hoog mogelijk te houden.
  • Via de korte keten steun jij ook de lokale economie. En ook daar worden we allemaal beter van.
Partners van het project

Alle Hoogstraatse producenten

Praktische gegevens
Contact
Naam
Toerisme Hoogstraten
Telefoon of GSM
03 340 19 55