Theater De Spiegel // Curiosa (3m tot 3j)

25/04/21 // 11u00 en 14u00

Curiosa is een barokke ontdek- en speelinstallatie met kunstkasten en barokmuziek voor de allerjongsten.

In de kamer staat een kast.
In de kast is een deur.
Achter de deur is een schuif.
In de schuif zit een doosje.
Wat zit er in het doosje?

Welkom in de wonderkamer van Curiosa. Hier kunnen kinderen tot drie jaar spelenderwijs de wondere wereld van de barok ontdekken. Dompel je kleintje (en jezelf) onder in een belevingsbad waarin je rariteiten, kunstkasten, tekeningen en muziek kan aanraken, vastnemen, bekijken. En beluisteren. Muzikanten laten je kennismaken met de muziek en de instrumenten uit Rubens’ tijd. Wist je trouwens dat Rubens gek was op curiosa? Hij liet zelfs een kunstkamer bouwen, een Mirabilia, en een tuin aanleggen voor alle curiosa die hij verzamelde tijdens zijn reizen doorheen Italië, Spanje, Frankrijk en Engeland. De prille start van wat later musea zouden worden.

 

Meer info:

CURIOSA is een project voor de allerjongsten dat zowel in de klassieke zalen als kinderdagverblijven en zorgcentra kan plaatsvinden. Het is een project dat kan worden aangepast aan zeer diverse locaties. De kunstkasten en installaties zijn compact en transporteerbaar, hebben geen technische vereisten en worden geplaatst in de leefgroep van een kinderdagverblijf. Of in een ontspanningsruimte van een woonzorg- of dienstencentrum.

Het concept en de thematieken van CURIOSA zijn immers uitermate geschikt om intergenerationele linken te leggen met tussen de allerjongsten, hun families, verzorgers én senioren uit woonzorgcentra en/of dienstencentra uit hun buurt: ‘Oude’ elementen uit de Barok krijgen binnen Curiosa een ‘nieuwe’ hedendaagse invulling en krijgen zo voor jong en oud een nieuwe betekenis. En ook in het thema van ‘verzamelen’ en ‘assembleren’ kunnen de generaties van de allerjongsten én de senioren zich zeker herkennen.

Omdat de productie voornamelijk in kinderdagverblijven zal spelen, komen de theatrale wonderkasten letterlijk in de dagelijkse leefwereld van het publiek terecht en kunnen ze ontdekt, bekeken en bespeeld worden. De installatievoorstelling behelst 4 à 5 kasten en drie muzikanten en een actrice die het publiek meenemen op een muzeaal avontuur in hun eigen vertrouwde omgeving.