We stellen vast dat Hoogstratenaren ook op latere leeftijd graag in onze stad blijven wonen. Dat is iets waar we heel blij en zelfs trots op zijn. Het kan alleen maar een teken zijn dat onze inwoners het hier goed naar hun zin hebben en dat alle zorgvoorzieningen aanwezig zijn, zowel in de thuiszorg als residentieel. De komende jaren zal het aantal ouderen in Hoogstraten fel stijgen. Hoe ouder je wordt, hoe meer kans je hebt om dementie te krijgen.
Stad Hoogstraten is al langer op de hoogte van deze trend en zet deze urgentie al een tijdje om in gerichte acties om ervoor te zorgen dat de kwaliteit van leven van personen met dementie behouden blijft.
Hoogstraten zet zich actief in om mensen met dementie zo lang mogelijk, en met kwaliteit van leven, thuis of in eigen buurt te laten wonen. Via onderstaande knop vindt u alle informatie over onze thuisdiensten.
In de regio Hoogstraten is er een Familiegroep (Jong)Dementie van Alzheimer Liga Vlaanderen actief. Meermaals per jaar nodigen we mantelzorgers en familieleden van (jonge) personen met dementie uit op bijeenkomsten. We zetten hiermee in op één van de grootste behoeften: informele toegang tot informatie en lotgenotencontact. Het is belangrijk om elkaar te ontmoeten en elkaars ervaringen te delen. Via deze knop vind je de bijeenkomsten van 2024 terug.
De Alzheimerliga is alle dagen telefonisch bereikbaar (ook tijdens het weekend). Je kan contact opnemen via de gratis luister- en infolijn: 0800 15 225 of via hulpvragen@alzheimerliga.be
Hoogstraten zet zich in om toegankelijk vervoer te voorzien voor mensen met dementie en mantelzorgers. Zich niet meer zelfstandig kunnen verplaatsen als gevolg van oriëntatieproblemen beperkt mensen in hun autonomie. Wij bieden hier een gepast antwoord op. Via onderstaande knop vindt u alle informatie over onze dienst aangepast vervoer.
Wanneer thuis wonen niet meer lukt, is het belangrijk om te weten dat er in woonzorgcentrum Stede Akkers geen aparte afdeling voor met personen met dementie is. In vergelijking met andere woonzorgcentra is dit een uniek zorgconcept. Zowel medewerkers, bewoners als familieleden van bewoners bevestigen de meerwaarde van deze aanpak. Door te werken met heterogene zorggroepen, maak je dat bewoners de zorgrol voor elkaar opnemen en dat zij kunnen verblijven in hun vertrouwde omgeving.
Woonzorgcentrum Stede Akkers heeft een referentiepersoon dementie. Familieleden kunnen er terecht met al hun vragen met betrekking tot dementie.
Wat doet een referentiepersoon dementie juist?
Een referentiepersoon dementie is een professionele hulpverlener die zich engageert om de kwaliteit van de begeleiding van en de zorg voor personen met dementie en hun omgeving te bevorderen. Referentiepersonen zijn de ambassadeurs van mensen met dementie in hun organisatie.
De referentiepersoon dementie neemt vakinhoudelijk mentorschap rond dementie op zich:
ondersteunend, adviserend en coachend tegenover collega’s
ondersteunend en adviserend naar familieleden/mantelzorger/...
adviserend tegenover de organisatie rond het ontwikkelen van goede dementiezorg
Lokaal dienstencentrum Hoogstraten organiseert lezingen over geheugenproblemen. Ze organiseren ook in het voor en najaar een lessenreeks geheugentraining.
Op campus Stede Akkers kan je de Eerste Hulp Bij Dementie-rugzak opvragen, specifiek voor mensen die iemand met dementie in hun omgeving hebben. Daar zitten boeken over dementie in, aangevuld met een boek dat makkelijk om te lezen is, een cd en een boek om samen herinneringen op te halen. Dankzij deze rugzak kan je op een anonieme en laagdrempelige manier een aantal materialen ontlenen en thuis verkennen. Het is een aanbod op maat van de verschillende groepen mensen die in contact komen met dementie. Je kan deze rugzak dus ook samen met je naasten ‘beleven’.
De bib heeft een collectie ‘makkelijk lezen’ en luisterboeken. Het ganse jaar door zijn er folders rond dementie in de bib terug te vinden.
Vraagt de zorg voor jouw naaste verdere ondersteuning naast de dementieproblematiek? Op onderstaande pagina vindt u alle informatie voor u als mantelzorger.