Pidpa staat in Hoogstraten in voor het beheer, het onderhoud en de vernieuwing van het rioleringsstelsel.
Bouw je een nieuwe woning? Dan heb je nieuwe rioolaansluitingen nodig voor huishoudelijk afvalwater en regenwater. Dit geldt ook voor ontwikkelingen (private verkavelingen en groepsbouw).
Pidpa is rioolbeheerder voor stad Hoogstraten. Je kan hen contacteren via hun website www.pidpa.be.
Ook als je verbouwingen doet waarbij er wijzigingen nodig zijn aan de rioolaansluitingen, kan je hen contacteren.
Hieronder vind je enkele algemene richtlijnen. Bij een aanvraag tot rioolaansluiting zal je concrete informatie krijgen van Pidpa:
- Voorzie een septische put voor toiletwater
- Scheid DWA (afvalwater) van regenwater, ook al ligt er nog geen gescheiden riolering in je straat
- Hergebruik regenwater zoveel mogelijk
Een private verkavelaar dient bij zijn verkavelingsaanvraag een rioleringsplan toe te voegen dat is opgemaakt conform het ontwikkelingsreglement van Pidpa
Legt de gemeente of Pidpa zelf nieuwe rioleringen aan? Bijvoorbeeld bij straatvernieuwing? Dan werken ze de bestaande lozingspunten van afvalwater weg. Ook proberen ze het regenwater zoveel mogelijk te bufferen, te laten infiltreren en apart af te voeren.
Stel je een verstopte rioolaansluiting vast op het openbaar domein? Dan neem je best contact op met Pidpa.
Pidpa staat in voor het onderhoud van de straatkolken (het "putteke" in de goot). Daarom verwijdert de opruimdienst van Pidpa (of hun aannemer) 1 of 2 keer per jaar het zand en vuil uit deze kolken.
Een kolk is geen afvalbak. Dump er dus geen frituurvet, afvalolie, verfresten, etensresten,… in. Je begaat een overtreding, en de boete is niet mals.
Zorg jij mee dat afval en onkruid de kolk voor jouw huis niet verstoppen?
In het geval een straatkolk verstopt is (bv. na een zware regenbui blijft er een plas staan boven de rooster van de straatkolk), kan je Pidpa contacteren voor de reiniging en ontstopping van die straatkolk.