Stad Hoogstraten|VisitHoogstraten|UiT in Hoogstraten
2e & 3e graad middelbaar onderwijs // 15/11 & 16/11/21

PRAKTISCHE INFO

// Datum: 15/11 & 16/11/21

// Doelpubliek: 2e & 3e graad middelbaar onderwijs

//Aantal voorstellingen per dag: 2 // Aanvang: 11u & 14u

// Duur: 60 minuten // Aantal toeschouwers per voorstelling: 85

// Locatie: Rabboenizaal (GC Hoogstraten)

// Ticketprijs: 6 euro

// NABESPREKING MOGELIJK! (mail: geert.dehertefelt@hoogstraten.be)

EEN BRANDEND ACTUELE VOORSTELLING...

De voorstelling is inmiddels meer dan 10 jaar oud, maar blijft toch brandend actueel. (Misschien is het vuur zelfs nog heter dan toen…)

Het is net vanuit die ervaring, en de recente vaststelling na enkele gesprekken met testpubliek,

dat we de noodzaak aan goede omkadering voelen. De thematiek (racisme, polarisering, vrijheid van meningsuiting) blijkt - ook in scholen - een gevoelige kwestie. De voorstelling weekt best wat los, jongeren willen er wel over spreken, maar zijzelf en hun begeleiders weten niet altijd hoe zulke gesprekken te voeren.

We zouden dan ook warm willen aanbevelen om een inleiding en een naverwerking (meteen na de voorstelling) te voorzien voor de scholengroepen.

Ik ben geen racist is een sobere voorstelling, opgevat als een apologie van de jongeman. Voor acteur Braam Verreth, die eerder als jongere bij fABULEUS actief was en in 2010 afstudeerde aan de afdeling woord/drama van het Leuvense Lemmensinstituut, is het een ware tour de force. Anderhalf uur lang weet hij te boeien. Aanvankelijk houdt hij zich op in het zomerhuisje waarheen zijn personage gevlucht is (een multimediale omgeving gecreëerd door Wannes Deneer), vervolgens richt hij zich rechtstreeks tot het publiek. Ik ben geen racist stemt tot nadenken en zorgt ook voor discussie, met name door de keuze van De Lathauwer en Mellaerts om de roman te transponeren naar België, maar daarbij bewust niét in te gaan op de spanningen tussen Nederlands- en Franstaligen. Els Van Steenberghe schrijft na de première op knack.rnews.be: “De wereldverbeterende capaciteiten van het theater zijn niet gigantisch. Maar dergelijke voorstellingen kunnen wél jonge ogen en monden openen en tot ontluisterende en revelerende (klas)gesprekken leiden.”

Bewerking en dramaturgie Ruth Mellaerts Regie Dirk De Lathauwer Spel Braam Verreth Scenografie en media Wannes Deneer

BEELDMATERIAAL (nieuwe teaser)