Stad Hoogstraten|VisitHoogstraten|UiT in Hoogstraten

Stadsdichterschap

In 2017 zag het stadsdichterschap van Hoogstraten het leven. Om de twee jaar wordt een poëtische ziel geselecteerd door een jury. Deze woordkunstenaar vertegenwoordigt de stad en brengt zijn dichterlijke visie op het leven in onze gemeente. Op die manier draagt de stadsdichter bij aan meer kunst en cultuur in het dagelijkse leven en brengt hij/zij onze inwoners op een laagdrempelige manier in contact met poëzie. 

Na twee jongemannen als Stadsdichter Hoogstraten zou de tijd rijp kunnen zijn voor een andere invalshoek. Die in de hoedanigheid van vrouw en 50+ misschien?

Ik omschrijf mijn werk als poëtisch proza. Ik streef naar toegankelijke gedichten die iets kunnen losmaken bij de lezer. Ik kick op de flow van het schrijven. Ik laat me inspireren door eenvoud, door de natuur en de mensen uit mijn directe leefwereld. Mijn gedichten ontstaan met een zin in het hoofd bij het opstaan. Daarmee ga ik aan de slag met pen en papier, en pas daarna gebruik ik de tekstverwerker, om het schrappen en herschrijven sneller te laten verlopen. Normaalgezien laat ik het gedicht na deze fase een aantal weken rusten. Daarna bekijk ik alles weer met een frisse blik, en dan ga ik weer herschrijven.

Het zijn bangelijke tijden. Tijden waar een consulaat geen plek meer is om jezelf veilig te voelen, waar een eerlijk spelletje voetbal niet meer eerlijk is, zomerse droogte wordt tot landbouwramp verklaard, polarisering duikt op en mensen duiken verder van elkaar weg. We werpen muren op, blijven binnenshuis, praten niet meer met elkaar.

Het is daar waar haat blinde vlekken brandt op de wereld, er dichters zijn die met woorden als stromend water verlichting brengen. Niet de verlichting die een heilige man in pacht heeft maar één om alles meer dragelijk te maken. Een gedicht als schoudermassage na een dag zakken beton aan te sleuren, een vers als acupunctuurnaald die het pijnlijke even blootlegt en het terstond doorprikt, een zinsnede zo verrukkelijk dat je hem wil opdienen als carpaccio.

Woorden, we gebruiken ze om met elkaar te spreken, te weten komen wat er speelt, aan de hand en gaande is. Ga met mij, ik neem je aan de hand en laat je het spelen herontdekken. Dit is wat ik wil bereiken als stadsdichter. Met de hele bevolking de grootste O vormen, in een cirkel en verwonderd staren naar de hemel met de mond open. Iedereen terug laten verwonderen is mijn droom, wat je als je pasgeboren zelf automatisch doet. Of het even laten stilstaan met alleen zichzelf om hen heen, de wereld vluchtig vergeten al is het maar voor een fractie van een leven.

Daan Janssens uit Wortel mocht als eerste de titel stadsdichter van Hoogstraten dragen. 

Over Daan

Daan is altijd wel te vinden voor het geschreven woord. De wedstrijd ‘Naft voor Woord’ deed hem het poëziecircuit ontdekken in Antwerpen. Het wakkerde zijn passie alleen maar aan. Ondertussen is hij enthousiaste ambassadeur van NAFT. Hij deelde het podium met kleppers als Lize Spit, Gert van Lerberghe en Tom Driesen.

Gedichten aan de buitenwereld tonen alleen volstaat niet, hij wil Hoogstraten op de kaart zetten als een poëtisch mondige stad. Zo vertelde Daan destijds: ‘Ik hoop dan ook in functie van stadsdichter verschillende projecten te kunnen opstarten waarin zowel jongeren als volwassenen hun eigen stem kunnen leren kennen en hierdoor op een meer persoonlijke en actieve manier cultuur kunnen beleven.’ Onze president van het woord heeft alvast heel wat ideeën op tafel liggen om in zijn ambtstermijn te realiseren: open mic-avonden, workshops (al dan niet in samenwerking met de scholen) en een poëziefestival. De dienst Cultuur gaat hierover de discussie met hem aan

Om de twee jaar gaan we op zoek naar een nieuwe stadsdichter. 

Heb jij poëtische kriebels? Wil jij net als Daan en Michiel Hoogstraten poëtisch mondiger maken en je geschreven en gesproken woord gebruiken om onze gemeenschap dichter bij elkaar te brengen, te verrassen en te vertragen? Heb je zin om kleine en grote poëtische ingrepen te doen in het straatbeeld, in publicaties en ons cultuuraanbod? 

Dan ben jij misschien wel de nieuwe stadsdichter die wij zoeken! Bekijk het reglement voor de aanmeldingsvoorwaarden. We communiceren op deze pagina wanneer we de nieuwe inschrijvingen openstellen.

Gedichten en activiteiten van de stadsdichter