Studietoelagen

Financiële steun van de Vlaamse overheid

Naar school gaan kost geld. Studeren ook. Schooltoelagen en studietoelagen van de Vlaamse overheid helpen om de kosten te dragen. De bedragen zijn verschillend voor kleuters, scholieren en studenten.

Misschien ook voor jou?

Naar schatting 1 op de 4 leerlingen en studenten heeft recht op een toelage. Je komt sneller in aanmerking dan je denkt!

Voorwaarden

Om een toelage te ontvangen moet je voldoen aan een aantal voorwaarden. Zo mag het inkomen niet te hoog zijn. Daarnaast zijn de nationaliteit (je bent Belg of gelijkgesteld), de opleiding en de gezinssituatie (leefeenheid) van belang.

Vanaf de eerste kleuterklas

Gaat je kleuter bijna of pas naar school? Vraag een schooltoelage aan vanaf de 1ste kleuterklas. Als kinderen als kleuter recht hebben op een schooltoelage, krijgen ze meestal hun hele onderwijsloopbaan lang een toelage. Dus ook in het lager en secundair onderwijs en als student.

Hoe aanvragen?

Een toelage aanvragen kan je online of op papier. Online aanvragen via deze website van de Vlaamse Overheid is gemakkelijk en snel, maar op het schoolsecretariaat kan je ongetwijfeld een papieren exemplaar krijgen.

Hulp nodig? Je kan, na het maken van een afspraak, terecht bij de sociale dienst en de dienst onderwijs van stad Hoogstraten. 

Indienen van 1 augustus tot en met 1 juni

Je kan je aanvraag indienen vanaf 1 augustus tot en met 1 juni voor het lopende schooljaar. Na 1 juni ben je te laat.

Eén dossier per gezin

Een aanvraag voor je dochter in het 4de leerjaar, je tienerzoon en je verder studerende dochter? Het kan allemaal met 1 dossier.

Wat na je aanvraag?

Zodra je dossier geregistreerd is, krijg je een ontvangstmelding. Mogelijk vraagt de afdeling Studietoelagen je al bij de ontvangstmelding om ontbrekende gegevens aan te vullen. Alle aanvragen worden in chronologische volgorde behandeld.

Naar top