Begijnhof Hoogstraten

In 1380 werd het begijnhof van Hoogstraten opgericht. Met de aangroei van het aantal begijnen vanaf de 17de eeuw, werden nieuwe woningen en een nieuwe kerk gebouwd. Het laatstse begijntje verliet dit hof in 1972. Naast de tuin, kan je eveneens de kerk, het woonerf en het Stedelijk Museum bezoeken.

BEGIJNHOF
De oudste vermelding van het begijnhof dateert uit 1380. De eerste woningen, opgetrokken in vakwerkbouw en gedekt met stro, werden vooral in de 16de eeuw herhaaldelijk door brand vernield.
In de 17de eeuw, de bloeiperiode van de begijnebeweging, worden de woningen versteend en krijgt het begijnhof het uitzicht zoals we het nu nog kennen. De 36 witgekalkte woningen bevinden zicht rond twee pleinen: het oude en nieuwe erf. In 1680 wordt de barokke kerk gebouwd.
Wanneer de laatste begijn in 1972 het hof verlaat, is het begijnhof eigendom van het OCMW dat niet beschikt over de middelen om het monument te onderhouden.
In 1992 wordt het begijnhof in erfpacht overgedragen aan de vzw Het Convent, een vereniging van Hoogstraatse burgers, die het geheel restaureert. Het project staat model voor zachte restauratie in de geest van het Charter van Venetië en kreeg daarom in 1997 de Vlaamse Monumentenprijs, in 1998 de Henry Ford Conservation Award en in 1999 de Europa Nostra prijs. Sinds 1998 staat het begijnhof ook op de lijst van het Unesco Werelderfgoed.

STEDELIJK MUSEUM
Het museum van Hoogstraten is ondergebracht in het Conventshuis van het prachtig gerestaureerde begijnhof. Het toont de geschiedenis van het begijnhof en het restaratieproject van de vzw Het Convent.
Daarnaast beheert het museum de kunstcollectie Alfred Ost (1884-1945) en van glas-in-lood kunstenaar Jan Huet (1903-1976).

BEGIJNHOFKERK
De driebeukige begijnhofkerk, toegewijd aan Sint-Jan-Evangelist, werd gebouwd door Libert Fabri. In het timpaan - het boogveld boven de arduinen inkompoort - staat het jaartal 1687 vermeld, het jaar waarin de bouwwerken aan de kerk beëindigd werden. Daarboven prijkt een houten Onze-Lieve-Vrouwbeeld dat vermoedelijk afkomstig is uit de vroegere begijnhofkapel. In de zijnissen staan de beelden van Petrus en Joanna van Valois. Het interieur van deze barokke kerk is bijzonder rijk gestoffeerd met onder andere tal van heiligenbeelden.
De begijnhofkerk is vrijtoegankelijk vanaf mei tot eind september tussen 9.30 en 17 uur.
Groepen onder leiding van een Hoogstraatse stadsgids kunnen het ganse jaar door de begijnhofkerk bezoeken.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Locatie
Begijnhof 9
2320 Hoogstraten
be
Uren
- woensdag, donderdag, vrijdag, zaterdag, zondag
Duur

zo, woe, do, vrij, za van 14:00 tot 17:00 (niet op ma, di)

Prijs
gratis
Prijs omschrijving

Basistarief: 0 euro

Leeftijd
-
Organisator
E-mailadres
museum@hoogstraten.be
Telefoonnummer
+32 33146588

België Hoogstraten
België