Sint-Catharinakerk Hoogstraten

In 1525 werd onder leiding van R. Keldermans de bouw van deze kerk aangevat in Kempense baksteengotiek, ter vervanging van een Romaanse voorganger. Deze laatgotische kerk biedt een fraai kleurenspel van afwisselend bak- en zandsteen.

Deze indrukwekkende kerk en toren werden gebouwd tussen 1524 en 1546 in opdracht van graaf Antoon de Lalaing en gravin Elisabeth van Culemborg naar een plan van Rombout Keldermans, één van de architecten van de kathedraal van Antwerpen. De kerk met haar 104,70 meter hoge toren heeft een lengte van 80 meter en wordt vaak de triomf der bakstenen genoemd! Het is dan ook niet voor niets één van de hoogste bakstenen gebouwen van de wereld De basis van de toren is vierkantig; boven de klokkenkamer wordt hij achtkantig. Deze flamboyante laatgotische stijl, waarbij bakstenen worden afgewisseld met witte speklagen uit zandsteen, vinden we op meerdere plaatsen in de omgeving terug.

De Sint-Katharinakerk bleef gespaard van de godsdiensttroebelen in de 16de eeuw, maar op 23 oktober 1944 werd de toren nog, net voor de bevrijding, door de wegtrekkende Duitse troepen gedynamiteerd. Kerk en toren werden in de jaren 50 echter minutieus herbouwd onder leiding van de architecten L. Stijnen en P. Berger. Deken Lauwerys gaf de impuls tot het herbouwen van dit historische monument. Als dank kreeg hij later van de Hoogstraatse bevolking een standbeeld in de omgeving van de kerk.

Het interieur van de Sint-Katharinakerk bevat een aantal waardevolle kunstobjecten waaronder glasramen, koorbanken, wandtapijten en praalgraven.

De Sint-Katharinakerk is vanaf 1 april t/m 31 oktober, uitgezonderd op maandag, dagelijks vrij toegankelijk. Voor de precieze openingsuren kunt u terecht bij de dienst voor toerisme.

Groepen onder leiding van een Hoogstraatse stadsgids kunnen het ganse jaar door de kerk bezoeken.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Locatie
Vrijheid 149
2320 Hoogstraten
be
Uren
Duur

zo, di, woe, do, vrij, za (niet op ma)

Prijs
gratis
Prijs omschrijving

Basistarief: 0 euro

Organisator
E-mailadres
toerisme@hoogstraten.be
Telefoonnummer
+32 3 3401955

België Hoogstraten
België