Wandeling Den Rooy

Liefdeslaan Den Rooy © Wim Verschraegen

Natuurpunt kocht eind december 2014 op wandelafstand van het dorpscentrum van de gemeente Meerle (Hoogstraten) 42 hectare bos . Met historische overblijfselen van hoogveen, bossen en een populatie van het bont dikkopje (een sterk bedreigde heivlinder) biedt Den Rooy belangrijke kansen voor de natuur in de Noorderkempen. In 2017 kon Natuurpunt ook een deel (35ha) van Smisselbergen, een gebied dat vlekkeloos aansluit op De Rooy, aankopen.

De wandeling is ongeveer vier kilometer lang en leidt de wandelaars langs de verschillende biotopen. Het is een aantrekkelijke wandeling met op verschillende plaatsen speelse elementen op ons Korte Beentjespad. Bij regenweer zijn stevige wandelschoenen of zelfs laarzen aan te raden.

Je kan als lid van Natuurpunt hier een plannetje van de uitgestippelde wandelingen downloaden. 

Een gids aanvragen voor dit gebied kan via bc.valleivanhetmerkske@natuurpunt.be

Beschrijving van het gebied

In 1847 werden Den Rooy en Smisselbergen aangekocht door de Gentse industrieel Jean Voortman en door Edward Jacquemyns, geneeskundige, scheikundige en ingenieur in de katoenfabriek van de Gentse familie Voortman. De welgestelde families kocht toen in een klap 2000 hectare braakliggende heidegronden aan in Meerle en omgeving. De ‘woeste’ gronden moesten renderen en werden omgezet in bossen, akkers en weilanden. Vandaag vormt het 77ha hectare grote bosgebied een belangrijke verbindingszone tussen een aantal grotere natuurgebieden in Nederland en België.

Dieren en planten

Het gebied is nog vrij intact. Je vindt er dalkruid en salomonszegel, oude bosplanten als zwarte bes en dotterbloem, gagel, veenpluis en dopheide. Daarnaast zijn er grote bosmierkoepels aanwezig, trommelt de zwarte specht op de bomen en fladdert het sterk bedreigd bont dikkopje hier nog rond. 

Bron: UiTinVlaanderen.be

Locatie
Ulicotenseweg 56
2328 Meerle (Hoogstraten)
be
Uren
- maandag, dinsdag, woensdag, donderdag, vrijdag, zaterdag, zondag
Prijs
gratis
Prijs omschrijving

Basistarief: 0 euro

Leeftijd
-
Organisator
Naam
Natuurpunt Markvallei
E-mailadres
info@natuurpuntmarkvallei.be

België Hoogstraten
België