Stadsdichter Hoogstraten

Daan Janssens is de eerste stadsdichter van Hoogstraten

Op 24 oktober 2016 keurde de gemeenteraad het reglement voor de stadsdichter van Hoogstraten goed. Nadien is het stadsbestuur onmiddellijk op zoek gegaan.

Op 3 januari 2017 benoemde het college de 22-jarige Daan Janssens uit Wortel als eerste stadsdichter van Hoogstraten. Daan is altijd wel te vinden voor het geschreven woord. De wedstrijd ‘Naft voor Woord’ deed hem een jaar geleden het poëziecircuit ontdekken in Antwerpen. Het wakkerde zijn passie alleen maar aan. Ondertussen is hij enthousiaste ambassadeur van NAFT. Hij deelde het podium met kleppers als Lize Spit, Gert van Lerberghe en Tom Driesen.

Gedichten aan de buitenwereld tonen alleen volstaat niet voor deze student cultuurmanagement aan de UA. Hij wil Hoogstraten op de kaart zetten als een poëtisch mondige stad. Zo vertelt Daan: ‘Ik hoop dan ook in functie van stadsdichter verschillende projecten te kunnen opstarten waarin zowel jongeren als volwassenen hun eigen stem kunnen leren kennen en hierdoor op een meer persoonlijke en actieve manier cultuur kunnen beleven.’ Onze president van het woord heeft alvast heel wat ideeën op tafel liggen om in zijn ambtstermijn te realiseren: open mic-avonden, workshops (al dan niet in samenwerking met de scholen) en een poëziefestival. De dienst Cultuur gaat hierover de discussie met hem aan.

Eind vorig jaar lanceerde het stadsbestuur het idee van een stadsdichter om een groter publiek te betrekken bij de woordkunsten en poëzie in het bijzonder. "Meteen kregen we vanuit alle hoeken veel enthousiaste reacties" vertelt schepen van cultuur, Jef Vissers. "Wij zijn er van overtuigd dat de stadsdichter met z’n gedichten de inwoners van Hoogstraten met een nieuwe, frisse blik naar hun stad kan laten kijken." De aanstelling van de stadsdichter is één van de vele initiatieven waarmee het stadsbestuur wil blijven bouwen aan een groeiend socio-cultureel gemeenschapsleven.

Hieronder kan je de blog van Daan terugvinden, waar hij regelmatig nieuwe werken post, maar ook zijn werken specifiek over Hoogstraten.