Erfgoeddag - zondag 28 april 2019

Onder het motto 'Hoe maakt u het?' richt de 19e editie van Erfgoeddag op zondag 28 april 2019 volop de schijnwerpers op vakmanschap. Centraal staat het cultureel erfgoed van en over vakmanschap, meesterschap, leren en maken in Vlaanderen. 

In Hoogstraten kan je kennismaken met het linosnijden en linodrukken! Tussen 10:00u en 17:00u demonstreren Willy Van Nyen en Jef Verdonck van de Kunstacademie IKO het voor u! Ze gaan aan de slag met eigen lino’s, maar ook met enkele originele lino’s van Maurits Bilcke. In het Stedelijk Museum Hoogstraten loopt immers van 30 maart tot en met 23 juni de tentoonstelling: “Maurits Bilcke (1913-1993)”. Maurits Bilcke is voornamelijk gekend dankzij zijn linosnedes.

Maurits Bilcke is een kunstenaar van eigen bodem. In 1913 werd hij geboren in Hoogstraten in een kunstminnend gezin. Reeds op jonge leeftijd ontkiemde bij Maurits de interesse voor moderne kunst, dankzij de bezoeken aan Victor Servranckx (1897-1965), de bekende abstracte kunstenaar en pionier van de Avant-gardekunst in België. Op 16-jarige leeftijd kreeg Maurits het boek De Vlaamse houtsnede van zijn oudere zus, Angèle. Dit boek inspireerde hem om linosnedes te maken, wat hij zijn hele verdere leven zal blijven doen. Naast zijn grafisch werk was Maurits ook een begenadigd dichter. Maurits Bilcke was als culturele duizendpoot o.a. actief als redactiesecretaris bij de Belgische Radio en Televisie (BRT), waar hij meewerkte aan verschillende radioprogramma’s, publiceerde hij wekelijkse kronieken in de krant en was hij hoofdredacteur van het radio- en televisieblad Radio- en Televisieweek. Verder publiceerde Bilcke nog allerlei boeken, gedichtenbundels, artikels in kranten en kunsttijdschriften, organiseerde hij allerlei tentoonstellingen en gaf hij lezingen. In de overzichtstentoonstelling krijgt u een greep uit het leven en werk van Maurits Bilcke, waarin u de evolutie binnen de moderne kunst en zijn zoektocht naar het abstracte kan zien ontkiemen en groeien.