Open Monumentendag - Zondag 8 september 2019

Open Monumentendag Vlaanderen, het grootste cultureel ééndagsevenement van Vlaanderen zet elk jaar op de tweede zondag van september het onroerend erfgoed in de kijker. Elk jaar neemt ook Hoogstraten met verschillende monumenten deel!

Het programma vind je hieronder. Er werd ook een boekje gemaakt met uitgebreide info. Klik hier om het te downloaden. Je kan het boekje op Open Monumentendag ook gratis verkrijgen in het Stedelijk Museum, de dienst voor Toerisme, de Laermolen, de Meerselmolen en de kapel van Sint-Lucia.

De eeuwenoude kapel van Sint-Lucia en Sint-Quirinus in Meersel

Een topmonument in Hoogstraten is de Sint-Luciakapel. Ze werd in het begin van de 15de eeuw opgetrokken, in opdracht van Jan IV van Cuyck, de toenmalige heer van Hoogstraten. De kapel, die gebouwd is in gotische stijl, was vermoedelijk het centrum van de kleine Meerselse boerengemeenschap. De kapel is opgericht ter ere van Sint-Quirinus en Sint-Lucia. U kunt hier dan ook van oudsher de hulp afsmeken tegen ogenziekten.

Waar en wanneer? Meersel (Meersel-Dreef), open van 10u tot 17u

De Laermolen in werking

Watermolens spreken tot de verbeelding. Een klotsend waterrad dat binnenin de molen een productieproces in gang zet, waarbij houten raderen en knarsende rolstenen kleine zwarte koolzaadjes pletten. Kom dit zeker eens van dichtbij bekijken!

Waar en wanneer?   Molenstraat 21 (Hoogstraten), open van 10u tot 16u

Even halt houden bij de Meerselmolen

Welkom in de Meerselmolen een van de mooiste plekjes van Meerseldreef. In de fantastische tuin van de oude watermolen, welke stamt uit de 14 eeuw, kunt u op Open Monumentendag heerlijk genieten van koffie met eigengemaakte appel- of notentaart. Ideaal te combineren met een bezoek aan de Sint-Luciakapel!

Waar en wanneer?   Dreef 2 (Meersel-Dreef), open van 10u tot 17u