Inleefreis Za-Kpota

voor jongeren van 18 tot 30 jaar
De 8 Hoogstraatse jongeren
“Afrika, ik ga naar Afrika! De eerste keer dat ik naar Afrika ga. Ontzettend benieuwd hoe het me gaat bevallen. Ik durf niet goed te zeggen wat ik moet verwachten, ik laat het over me heen komen…
De reis verliep vlot, het onthaal was warm! Het is avond, dus veel van Afrika zie ik niet. We komen snel aan in het hotel, ik merk weinig verschil…
De volgende ochtend vertrekken we meer naar het binnenland. Onze koffers boven op het autobusje, wij klaar om de Afrikaanse wereld te leren kennen.
Met veel getoeren en kabaal beleef ik de wegen. Het lijkt wel een wedstrijd in alle vormen. Om ter meeste in een auto, om ter meeste op de motor, om ter hardste rijden om hard te stoppen voor een drempel. Het is er druk, iedereen is op straat. Mensen die er koken, dingen verkopen, gewoon wandelen of een babbeltje slaan met een bekende. Dit is nog de stad, we rijden meer naar het binnenland. Het is er groen en hier en daar een hutje, mensen en kinderen die langs de kant staan met een tafeltje met fruit, noten,… om iets te verkopen.
Aangekomen in Za-Kpota, een warm onthaal! Jongeren staan ons op te wachten, zingen en dansen. Ik kijk mijn ogen uit, dit is nog maar dag 1 in Afrika!"

 

Hoogstraten heeft een stedenband met Za-Kpota. Za-Kpota is een gemeente in het zuiden van Benin in West-Afrika.

Ellen, Iris, Niki, Celien, Nina, Thijs, Nienke en Leen zijn 8 Hoogstraatse jongeren tussen 18 en 23 jaar. Ze komen uit verschillende hoeken van onze stad en zijn in september 2018 samen op inleefreis naar Za-Kpota geweest.

Tijdens de inleefreis hebben ze twee weken samen geleefd met leeftijdsgenoten uit Za-Kpota. Samen organiseerde ze activiteiten, gingen ze op stap en leerden ze van elkaar.