Stad Hoogstraten|VisitHoogstraten|UiT in Hoogstraten

Op deze tocht van 9 km flaneer je van blinkende appels en peren naar stralende blauwe bessen. Je vertrekt in Minderhout bij Fruitbedrijf Stoffels - Van Baelen, waar je in de hoevewinkel kan proeven van de heerlijke kraakverse oogst en wandelt langs de Minderhoutse weides naar de blauwe bessenplantage van Tom en Jacqueline. 

Download de wandeling hier

Fruitbedrijf Stoffels - Van Baelen

Sinds 1996 runt, Wim, in navolging van zijn vader, een eigen fruitteeltbedrijf met thuisverkoop. Samen met zijn vrouw Mieke, die elke voormiddag al het de appels en peren sorteert en na de middag in de winkel verkoopt (verser kan het niet zijn), deelt hij zijn passie. Want fruit telen is een fulltime job. Stap zeker even hun winkel binnen voor je appel voor onderweg.

Blauwe bessen Tom Mertens

Anno 2018 startten Tom en Jacqueline, in Hal met de teelt van blauwe bessen. Gedurende de maanden juni, juli , augustus en zelfs september wordt hier volop geoogst.Door onder bescherming te telen kunnen de bessen rustig rijpen, worden ze beschermd tegen de soms onvoorspelbare weersomstandigheden, en realiseren ze  zo kwalitatieve, en smaakvolle bessen. Daarnaast worden er ook via Local Harvest, ademend in de circulaire gedachte, minderwaardige bessen verwerkt tot heerlijke sapjes, confituren en zelfs elixir. Hun motto: ‘So love food, not waste’

Tom kweekt hier maar liefst 11 verschillende bessenvariëteiten om de klant zo lang mogelijk van bessen te voorzien. De vele variëteiten staan buiten in het veld of in
een serre zodat ze op verschillende momenten rijp zijn en je zolang mogelijk van verse bessen kan genieten. Op zijn hoogtepunt produceert een struik 2 à 3 kilogram
bessen. Als het een tijdje heel warm is zijn er vaak een aantal van zijn variëteiten tegelijk rijp.

Local Harvest

Local harvest is een samenwerkingsverband van Tom en enkele andere telers die hun lokaal geproduceerde producten het jaar rond willen vermarkten. Het doel is om een
meerwaarde uit deze producten te creëren voor zowel teler als consument. Daarmee willen ze een circulair systeem opbouwen zodat er niets verloren gaat. Hun teelten zijn duurzaam en lokaal. Dit resulteert in o.a. confituur, wijn, schuimwijn, sappen, … te verkrijgen bij Toerisme Hoogstraten.