Natuurpunt De Markvallei

Hoogstraatse producent

NATUURPUNT DE MARKVALLEI

Stel jullie zelf even kort voor :

Natuurpunt Markvallei is een afdeling van Natuurpunt vzw met als werkgebied, de gemeenten Hoogstraten, Rijkevorsel en Baarle-Hertog.
Natuurpunt is een onafhankelijke vrijwilligersvereniging die zorgt voor de bescherming van kwetsbare en bedreigde natuur in Vlaanderen. Onze afdeling Natuurpunt Markvallei richt zich speciaal op de Noorderkempen.
Vanuit deze doelstelling ontwikkelen wij een breed aanbod van activiteiten. Wij organiseren wandelingen in de natuur, bieden natuurcursussen aan over allerhande thema’s, organiseren educatieve programma’s voor jong en oud om de natuur beter te leren kennen en ervan te kunnen genieten. Wij kopen kwetsbare natuurgebieden aan om de natuur te beschermen en beheren deze met ons eigen vrijwilligersteam en daarnaast houden wij met onze vrijwilligers Bezoekerscentrum De Klapekster in Wortel-Kolonie open. Natuurpunt Markvallei bestaat in 2020 40 jaar.

Welke producten bieden jullie aan :

In Bezoekerscentrum De Klapekster promoot Natuurpunt Markvallei producten van eigen bodem. We focussen met veel plezier op bioproducten die tong en gehemelte kunnen plezieren. De voorbije 15 jaar produceren wij 2 producten zelf, nl het “Bont Dikkopje” en “Wortelse Tongklever”.

Het Bont Dikkopje is een jonge graanjenever die 35 % alcohol bevat. In de fles zit een stengel van een pijpenstrootje uit Wortel Kolonie. De helder geelgroene drank geurt licht naar bloemen, heeft een frisse neus die lang in je glas blijft hangen met een lichte toets van gras. De smaak is rond, zacht en heeft een afdronk die aan het bos doet denken.

De Wortelse Tongklever is een smaakvolle, rode jenever die wordt gemaakt van de pruimpjes van de sleedoornstruik. Sleedoorn heeft, naast de smakelijke combinatie in de Wortelse Tongklever, een aantal heilzame eigenschappen. Zo werden de bloesems vroeger zelfs gebruikt als schoonheidsmiddel en bovendien is sleedoorn het zachtste laxeermiddel dat er is.

Op welke manier zijn jullie met Hoogstraten verbonden?

Natuurpunt Markvallei is op vele wijze met Hoogstraten verbonden. In de eerste plaats door de honderden gezinnen die lid zijn van onze vereniging. Wij hebben ongeveer 110 ha natuurgebied in beheer binnen de grenzen van Hoogstraten en ook het bekende bezoekerscentrum De Klapekster in Wortel-Kolonie wordt door ons uitgebaat. Daarnaast zijn wij actief betrokken bij de ontwikkelingen in Hoogstraten om de natuur en daarmee leefomgeving van de bewoners te verbeteren.  

Lokaal en duurzaamheid winnen meer en meer aan belang. Hoe geven jullie hier invulling aan?

Al onze bioproducten hebben een directe band met de eigen bodem: Het "Bont Dikkopje" verwijst naar het vlindertje met deze naam. Het mooie etiket op de fles, geschilderd door de bekende Hoogstraatse schilder Charel Huet, toont het bont dikkopje in al zijn pracht. In de fles zie je de stengel van het pijpenstrootje. Het pijpenstrootje is voor het bont dikkopje een belangrijke plant. Het is de waardplant, hier legt het vlindertje zijn eitjes.

In Wortel Kolonie is het bont dikkopje aanwezig. Daarom is de pijpenstrootje in de fles ook afkomstig uit dit natuurgebied. We hopen dat de lekkere jenever ook een ambassadeur mag zijn voor deze mooie vlindersoort. In de "Wortelse Tongklever" proeft u de natuur van de Markvallei. Sleedoornstruiken blijken er de uitgelezen plaats voor de klapekster om er zijn prooien te bewaren. De struiken vindt u in houtkanten en aan bosranden. De pruimpjes van de Sleedoornstruik worden door onze Hoogstraatse vrijwilligers geoogst in de natuurgebieden van Natuurpunt Markvallei.

Hoe gebruik je jou eigen product het liefst? In welk recept komt jou product het beste tot zijn recht?

Onze jenevers zijn er puur om er heerlijk van te genieten thuis, met je familie of vrienden en natuurlijk ook op een mooie dag op het terras van de Klapekster na een wandeling in de natuur van Hoogstraten. 

Nieuwsgierig geworden? Neem dan zeker een kijkje op de website www.natuurpuntmarkvallei.be of www.hoogstraten.be of kom langs bij onze toeristische dienst waar je de jenevers kan aankopen of wegschenken als cadeau aan iemand.