Zomerse beiaardconcerten

De zomer van Hoogstraten

Sinds de zomer van 2019 klinkt de Hoogstraatse beiaard als nooit tevoren. Ook deze zomer zullen de bronzen stembanden van Hoogstraten doorheen het centrum galmen.
Zoals je weet onderging de Hoogstraatse beiaard een grondige restauratie. Onze beiaard, met een reeks eeuwenoude kostbare Hemonyklokken, is dan ook uniek in Vlaanderen. 
De restauratie werd uitgevoerd door de gespecialiseerde firma Koninklijke Eijsbouts uit het Nederlandse Asten. Ze namen niet enkel de bestaande klokken onder handen, maar goten ook vier nieuwe basklokken: Franciscus, Elisabeth, Rombout en Leonardus. De grootste basklok, Franciscus genaamd, klokt af op maar liefst 4700 kg. Door de toevoeging van deze vier basklokken wordt de stem van Lange Katrien, zoals de toren ook liefkozend wordt genoemd, dieper en warmer. 
(Even een sprong in de tijd: Waar deze namen ook al weer vandaag komen, lees je hier in het nieuwsbericht van 11 juli 2018.)

De zomerse beiaardconcerten zijn een vast gegeven in Hoogstraten. Luc Dockx, de stadsbeiaardier van Hoogstraten, weet als geen ander de beiaard tot leven te brengen.
Echte liefhebbers kiezen als luisterplaats een rustig hoekje in de omgeving van de kerk, maar op één van de vele terrasjes in Hoogstraten valt er eveneens uitstekend te genieten.

Houd alvast je agenda vrij op de volgende data:

  • woensdag 29 juli vanaf 19.30 uur - Hoogstraatse beiaardier Luc Dockx
  • woensdag 5 augustus vanaf 19.30 uur - Gastbeiaardier Sergej Gratchev (Hulst - Nl )
  • woensdag 12 augustus vanaf 19.30 uur - Gastbeiaardier Wim Berteloot (Brugge)
  • woensdag 19 augustus vanaf 19.30 uur - Koen Coseart (Kortrijk)
  • woensdag 26 augustus vanaf 19.30 uur - Luc & Kamiel Dockx

Under construction: 360°-toer doorheen de beiaardkamer

Het Hoogstraatse productiehuis 'Studio 27' legt momenteel de laatste hand aan een virtuele toer doorheen de beiaardkamer. Door middel van de 360° technologie wandel je doorheen de beiaardkamer terwijl je met je beide voeten op de grond blijft. De 294 trappen doe je vanuit je 'luie zetel', van waar je ook de prachtig gerestaureerde beiaard ontdekt. Een plek die anders haar geheimen vaak voor zichzelf houdt. 

Meerdere virtuele doorgangen nemen je mee van de ene ruimte naar de andere. De indruk dat je effectief zelf boven in de beiaardkamer staat is levensecht. Je geeft je ogen de kost, duikt in de kleinste hoekjes van de kamer en je hoort de klokken luiden. Meer nog: je kan de klokken 'zelf' bespelen.
Doorheen de toer krijg je extra info via beeldmateriaal en infoschermen, er is een kleine zoektocht en een korte quiz. Ideaal om ook kinderen te boeien.

Houd deze pagina in het oog. Van zodra de toer klaar is, vind je als eerste hier de nodige info. Hieronder vind je al enkele unieke beelden uit deze spectaculaire 360°-rondleiding.

Beiaard - foto's Studio 27