Stad Hoogstraten|VisitHoogstraten|UiT in Hoogstraten
Hoogstraatse producent

FRUITBEDRIJF STOFFELS - VAN BAELEN

Stel jullie even kort voor :

Sinds 1996 run ik, Wim Stoffels, in navolging van mijn vader, een eigen fruitteeltbedrijf met thuisverkoop. Samen met Mieke, die elke voormiddag al het fruit sorteert ’s namiddags in onze winkel verkoopt (verser kan het niet zijn), deel ik deze passie, want fruit telen is een fulltime job.

Welke producten bieden jullie aan?

Wij telen onze appels en peren volgens het lastenboek van de geïntegreerde teelt. Wij verkopen het hele jaar door (augustus – mei) appels en peren in onze winkel. Van onze eigen appels laten we ook appelsap persen: puur fruit, geen suiker of bewaarmiddelen. Toch blijft een brik van 3 of 5 liter nog 8 weken houdbaar na opening. Omdat we niet altijd dezelfde appelrassen gebruiken, kan de smaak soms wel wat verschillen. We kiezen altijd de combinaties die lekker en fris smaken. Onze winkel ligt tussen onze boomgaarden dus je ziet meteen waar je fruit vandaan komt, zeker in het voorjaar is het een prachtig zicht met alle bloesems. Vanaf augustus oogsten we het zomerfruit (appels James Grieve, Delbare, Zari en de peer Triumph de Vienne), in september is het de beurt aan de bewaarrassen (appels Elstar, Cox, Boskoop, Jonagold, Jonagored, Golden, Wellant, Mutsu, Pinova en peren conference, Doyenne de Comice, Gieser Wildeman).

Lokaal en duurzaamheid winnen meer en meer aan belang. Hoe geven jullie hier invulling aan?

Wij passen meerdere milieuvriendelijke technieken toe. Wij bestrijden plagen eerst op een natuurlijke manier bv door het uitzetten van roofwantsen en lieveheersbeestjes, het hangen van nestkastjes en plaatsen van valkennesten. Ook maken wij gebruik van verwarringstechnieken waardoor bepaalde schadelijke insecten zich niet kunnen voortplanten.

Hoe gebruik je zelf je eigen producten het liefst :

Er zijn tal van mogelijkheden om appels en peren te verwerken. Vers gemaakte appelmoes, makkelijk en snel klaar te maken, ontbijtcrumble of cake. Regelmatig krijgen we van klanten een recept waar zij appel in verwerken (gebak, soep, salade, …) en dan proberen wij dat ook uit.

Ook zin gekregen in een verse appel of peer?

Fruitbedrijf Stoffels - Van Baelen

Bergenstraat 5

2322 Minderhout

appelboerminderhout@gmail.com

Fruitbedrijf Stoffels - Van Baelen