Sinds 2005 maken de (boven)gemeentelijke saneringsbijdragen deel uit van de integrale waterprijs. Dit zijn de kosten die je betaalt voor het afvoeren en zuiveren van afvalwater.
Onder bepaalde voorwaarden kan je korting of vrijstelling bekomen van deze bijdrage. Meer info hierover vind je via onderstaande link:
Heb ik recht op een vrijstelling van saneringsbijdrage?
Wie komt in aanmerking?
Iedere heffingsplichtige die het huishoudelijk afvalwater van zijn woongelegenheid (gelegen in een indiviudeel te zuiveren zone) zuivert in een Individuele Behandelingsinstallatie voor Afvalwater (IBA) die aan de wettelijke voorwaarden voldoet.
De vrijstellingsaanvraag moet schriftelijk worden ingediend bij de gemeente waar de IBA ligt.
Dit moet binnen drie maanden (te rekenen vanaf de derde werkdag na de verzendingsdatum van het heffingsbiljet) gebeuren.
Hoe aanvragen?
STAP 1 - controle installatie
1. Je laat een controle uitvoeren waaruit blijkt dat de zuiveringsinstallatie voldoet aan alle bepalingen uit Vlarem II en de relevante code van goede praktijk (staalname, analyse en toetsing aan de Vlarem II–normen).
Wie kan de controle uitvoeren? Je kan hiervoor terecht bij verschillende instanties. https://www.provincieantwerpen.be/aanbod/dlm/pih/onderzoek/water/waterzuivering.html Aanvraagformulier onderzoek PIH.xlsx28,8 Kb(xlsx)
|
STAP 2 - aanvraag attest bij de stad
Je dient het verslag van de controle en het aanvraagformulier voor attest in bij de
milieudienst van de stad - Vrijheid 149 - 2320 Hoogstraten.
Wij bezorgen je het goedgekeurde attest.
STAP 3- aanvraag vrijstelling bij Pidpa
De stad verstuurt het attest naar de drinkwatermaatschappij.
Je ontvangt zelf een kopie.
Het attest heeft een geldigheidstermijn van 5 jaar.