Welkom seizoenarbeider!
Deze brochure helpt jou als seizoenarbeider in de land- en tuinbouw tijdens je verblijf in Hoogstraten. Je vindt hier handige tips over werken, wonen en leven als tijdelijke arbeider.
Wat moet je regelen voordat je begint?
- Wat moet je doen als je stopt met werken?
- Wat kun je verwachten als je hier komt werken en wonen?
- Bij wie kun je terecht met vragen of problemen?
Wat moet je regelen?
- Zorg dat je alles goed regelt voor je verblijf en werk.
- Je hebt ook rechten. Deze staan in de brochure.
Bekijk onze checklist. Vink aan wat je al hebt gedaan.
Als je aankomt:
Als je een woning hebt gevonden, moet je jouw aanwezigheid binnen de 10 na je aankomst te melden. Dit doe je bij de dienst burgerzaken van je woonplaats. Als je in Hoogstraten gaat wonen, dan is dit bij de dienst vreemdelingenzaken van stad Hoogstraten. Werk je als seizoenarbeider, dan zal je werkgever jouw aanwezigheid digitaal melden.
Na de aanvraag krijgt je werkgever een e-mail wanneer jij je verblijfsdocument kan komen ophalen. Dit is altijd op maandagavond tussen 18u00 en 19u30 aan het onthaal van Stad Hoogstraten – Vrijheid 149, 2320 Hoogstraten.
Werk je niet als seizoenarbeider, dan moet je jouw aanwezigheid zelf melden. Maak een afspraak met de dienst vreemdelingenzaken via telefoon of via mail (03 340 19 11 of onthaal@hoogstraten.be).
Als je naar het stadhuis van Hoogstraten komt, vragen we om één of meerdere van de volgende documenten voor te leggen:
- Een geldig nationaal paspoort of identiteitskaart
- Indien je seizoenarbeider bent:
- Je gelegenheidsformulier (plukkaart)
- Recente pasfoto
Het verblijfsdocument dat je zal ontvangen, zal afhangen van de duur van je verblijf.
- Korter dan 90 dagen in België: je krijgt een "melding van aanwezigheid".
- Langer dan 90 dagen in België, je krijgt een “"Erkenning van het recht op verblijf van meer dan drie maanden van de burger van de Unie overeenkomstig artikel 51, § 4, van het koninklijk besluit van 8 oktober 1981 betreffende de toegang tot het grondgebied, het verblijf, de vestiging en de verwijdering van vreemdelingen" (bijlage 3septies).
Als je vertrekt:
Als je vertrekt moet je je uitschrijven. Dit doe je bij de dienst vreemdelingenzaken van stad Hoogstraten. Je levert dan je bijlage 3ter of 3septies in. Je kan deze bijlage ook aan je werkgever geven, die deze dan aan de dienst vreemdelingenzaken bezorgt met een vermelding van de datum van jouw vertrek uit België.
Een EU-onderdaan of een familielid van een EU-onderdaan die niet in staat is om het land te verlaten bij het verstrijken van de bijlage 3ter of 3septies om redenen van overmacht, humanitaire redenen, of omwille van persoonlijke en ernstige redenen, kan een aanvraag tot verlenging van verblijf richten aan het gemeentebestuur. Het is echter niet eenvoudig om deze toelating te verkrijgen.
Als je langer wilt blijven:
Als je langer wilt blijven, moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Je kan dan niet meer met een gelegenheidsformulier werken, ook niet bij een andere werkgever.
Als je hierover vragen hebt, kan je terecht bij
- Dienst Vreemdelingenzaken van stad Hoogstraten
- De vakbonden
- Het HVW (de Hulpkas voor Werkloosheidsuitkeringen)
- Het Agentschap Integratie en Inburgering
Meer informatie én jezelf inschrijven bij stad Hoogstraten kan via https://www.hoogstraten.be/inschrijving-vreemdeling. Op basis van de informatie die je invult op dit formulier, maken wij jouw dossier aan. Vervolgens krijg je van ons een brief of e-mail met een uitnodiging om een afspraak te maken voor jouw inschrijving. In deze uitnodiging zal ook staan welke documenten je zal moeten inleveren.
Het gelegenheidsformulier
Als seizoenarbeider werk je met een gelegenheidsformulier (ook plukkaart genoemd). Hierop duid je aan wanneer je werkt.
In principe moet je dit formulier elke dag invullen. De werkgever moet één keer per week een paraaf zetten op het formulier. De praktijk leert ons dat de werkgever de kaart vaak zelf invult en bijhoudt tot je vertrek. Vraag dit zeker na.
Je mag, als seizoenarbeider, slechts één gelegenheidsformulier per jaar gebruiken. Je krijgt het gelegenheidsformulier van de eerste werkgever waarbij je dat jaar aan de slag gaat. Je werkgever vult op het formulier je adres in je thuisland in. Bij het rijksregisternummer vult hij - wanneer je als seizoenarbeider geen rijksregisternummer hebt - het BIS-nummer in (toegekend door de gemeente). Het gebruikte formulier moet je minstens 6 maanden bijhouden, soms doet de land- of tuinbouwer (je werkgever) dit. Met dit gelegenheidsformulier mag je je bij verschillende werkgevers aanbieden.
Aantal dagen seizoenarbeider
Je mag met een gelegenheidsformulier maximaal 100 dagen bij één of verschillende werkgevers werken in de land- en tuinbouwsector.
Wenst je werkgever toch nog met jou verder te werken nadat het maximaal aantal dagen bereikt is, moet de werkgever je registreren als reguliere arbeider en je een arbeidsovereenkomst aanbieden (van onbepaalde of bepaalde duur of voor een bepaald werk).
Loon van de arbeider
De minimum brutolonen worden jaarlijks aangepast. Je vindt de meest actuele brutolonen op:
Je werkgever moet je altijd een loonbrief overhandigen waarop alle bedragen vermeld staan, zowel wat uitgekeerd als wat ingehouden is. Vanaf 1 januari 2022 mag je loon niet langer cash uitbetaald worden, maar enkel via overschrijving.
Soms houdt je werkgever kosten in voor je verblijf en/of voor verstrekte maaltijden. Dit staat op een aparte afrekening die je naast je loonbrief krijgt.
Belastingen op je loon
Als seizoenarbeider moet je belastingen betalen in België en in het land waar je woont. Je moet dit in principe zelf aangeven. In België moet je aangeven hoeveel je hier verdiend hebt. In je thuisland moet je alle inkomsten (dus ook die van België) aangeven. Hierop zal je belastingen moeten betalen. Hou hier rekening mee.
Sommige tuinbouwers houden 11,11% in op het loon dat ze aan de Belgische fiscus over maken. Je kan dit zien op je loonbrief. Dit dekt alvast een deel van de Belgische belastingplicht.
In principe moet je dit ook melden aan het land van herkomst. Beide fiscale diensten werken dan een correcte belastingbetaling uit.
- FOD Financiën
Spoorwegstraat 22
2300 Turnhout
+32 2 572 57 57
Maandag tot vrijdag: 9.00 tot 12.00 uur
Premies
Je hebt als seizoenarbeider recht op premies. Zo krijg je een eindejaarspremie van 227,43 euro netto als je meer dan 50 dagen gewerkt hebt . Daarnaast krijg je ook nog een getrouwheidspremie van 0,50 euro per gewerkte dag als je meer dan 30 dagen gewerkt hebt. Deze premies worden betaald door het Waarborg en Sociaal Fonds voor het Tuinbouwbedrijf en moeten niet rechtstreeks door je werkgever betaald worden. Het zijn bruto premies waarvoor een fiscale fiche opgemaakt wordt.
Vanaf 2016 kreeg iedere seizoenarbeider die meer dan 50 dagen werkt een premie van 10,72 euro bruto. Sinds 01.01.2022 wordt deze premie geïntegreerd in de eindejaarspremie en betaald door het Fonds Tuinbouw.
Feestdagen
Als seizoenarbeider mag je in principe niet werken op de tien wettelijke feestdagen. Wanneer je ingevolge de pluk- of oogstwerkzaamheden toch werkt op een feestdag, dan krijg je de effectief gewerkte uren uitbetaald aan het gewone uurloon voor seizoenarbeiders. Nadien moet er een feestdagvergoeding toegekend worden.
Er zijn 10 wettelijke feestdagen in België:

Op welke feestdagen heb je recht als seizoenarbeider:
- Kom je als seizoenarbeider niet aan 14 dagen arbeid zonder onderbreking , dan moet er geen enkele feestdag na afloop van de tewerkstelling betaald worden.
- Heb je minstens 15 dagen en maximaal 1 maand gewerkt zonder onderbreking, dan krijg je na afloop van de tewerkstelling maximum één feestdag betaald als die zich situeert binnen de 14 dagen na afloop van de ononderbroken tewerkstelling.
- Werk je langer dan een maand zonder onderbreking, dan krijg je alle feestdagen betaald die binnen de 30 dagen na het einde van je tewerkstelling vallen.
Wie contacteer je best bij vragen of als je hulp nodig hebt over werk?
Zit je met vragen over je arbeid of je arbeidsomstandigheden, dan kan je best terecht bij de vakbond in de regio waar je werkt. Zij zijn er ter bescherming van de arbeiders en zullen je hierbij verder kunnen helpen:
- ACV Turnhout
- Korte Begijnenstraat 20, 2300 Turnhout
- Kempen2@acv-csc.be
- +32 14 44 61 61 47
- ACV Hoogstraten
- Vrijheid 56, 2320 Hoogstraten
- +32 2 244 30 00
- ABVV
- Grote Markt 48, 2300 Turnhout
- mechelenkempen@abvv.be
- +32 14 40 03 11
- ACLVB
- Kloosterstraat 9, 2200 Herentals
- mechelen.rupel.kempen@aclvb.be
- +32 15 79 34 00
- De HVW, Hulpkas voor Werkloosheidsuitkeringen
- Guldensporenlei 35, 2300 Turnhout
- +32 2 225 25 25
In België is de gezondheidszorg goed uitgewerkt. De huisarts is het eerste aanspreekpunt. De huisarts zal je – indien nodig – doorverwijzen naar een ziekenhuis of een specialist.
De kostprijs van een bezoek bij arts is niet altijd gelijk. Geconventioneerde artsen engageren zich om vooraf bepaalde tarieven te hanteren. Die zijn meestal lager. (diegenen met een (G) achter hun naam)
De huisarts
Als je ziek bent, ga je best naar een huisarts. Er is meestal wel een huisarts nabij je bedrijf of je woonst. De meeste huisartsen werken enkel op afspraak.
Sommige huisartsen hebben een patiëntenstop. Ga op zoek naar een huisarts zonder patiëntenstop via https://ikzoekeenhuisarts.be
Heb je ’s avonds of in het weekend een dokter nodig, dan kan je terecht in de Huisartsenwachtpost van de Regio Turnhout:
Huisartsenwachtpost Regio Turnhout
Campus Blairon 410
Steenweg op Gierle 100
2300 Turnhout
www.wachtpost.be
+32 14 41 04 10
Dringende medische hulp
Heb je dringend medische hulp nodig? Dan kan je terecht op de spoedopname van het ziekenhuis. Het dichtstbijzijnde ziekenhuis is AZ Turnhout, Campus Sint-Elisabeth, Rubensstraat 166, 2300 Turnhout, +32 14 40 60 11. Als je daar niet geraakt kan je altijd terecht op het noodnummer 112.
AZ Turnhout - Campus Sint-Elisabeth
- Rubensstraat 166, 2300 Turnhout
- +32 14 40 60 11
Op het antigifcentrum kan je terecht met alle vragen over (mogelijke) vergiftiging. Je kan hen bereiken op +32 70 245 245.
De Tandarts
Hier vind je tandartsen van Hoogstraten: https://tandarts.be/tandartsen/
Ook hier geldt dat (gedeeltelijk) geconventioneerde tandartsen vaak goedkoper zijn. (diegenen met een (G) achter hun naam).
Heb je ernstige tandpijn tijdens de weekends of op feestdagen? Dan kan je tussen 09.00 en 18.00 uur terecht op +32 90 33 99 69. Ze verwijzen door naar de tandarts van wacht.
Dokterskosten en mutualiteiten
Een doktersbezoek betaal je bij de huisarts zelf op het einde van de raadpleging. Als buitenlandse seizoenarbeider kun je tijdens je verblijf in België aangesloten worden bij één van de mutualiteiten om recht op tegemoetkoming in dokterskosten, medicijnen… te kunnen krijgen.
Wat kan je als seizoenarbeider praktisch doen om aangesloten te geraken bij een mutualiteit? Bezorg je mutualiteit naar keuze twee documenten:
- Aanvraag voor inschrijving: ondertekening door jezelf als seizoenarbeider.
- Verklaring van onderwerping: ondertekening door werkgever (kan je werkgever ook indienen)
Dat kan opgestuurd worden naar één van de grote mutualiteiten in Vlaanderen: CM (Christelijke mutualiteit), De Voorzorg (Socialistische mutualiteit) of Helan (onafhankelijke mutualiteit).
- CM, Christelijke Mutualiteit provincie Limburg
Dienst Ledenbeheer groep Internationale Overeenkomsten
Prins Bisschopssingel 75, 3500 Hasselt
+32 11 28 04 70
internationale.limburg@cm.be
Hier kan je je gratis aansluiten de eerste 2 jaar dat je in België komt werken als seizoenarbeider
- CM, Christelijke Mutualiteit
Kantoor Hoogstraten
Vrijheid 168, 2320 Hoogstraten
+32 3 221 93 39
Je maakt een afspraak op www.cm.be/afspraken of je gaat naar de onthaalbalie waar een consulent je meteen helpt of een afspraak voor je maakt.
- De Voorzorg
Socialistische Mutualiteit van de provincie Antwerpen
Vrijheid 48 bus 1, 2320 Hoogstraten
+3 285 44 44 - Helan
Onafhankelijke Mutualiteit
Kantoor Hoogstraten
Gelmelstraat 21, 2320 Hoogstraten
+32 32 87 88 59
Voor vragen over ziekte/ongeval, aansluiting ziekenfonds kan je terecht bij de dienst ‘ziekenfondsadviseurs’. Het is altijd mogelijk om een persoonlijke afspraak te maken met één van de medewerkers.
Sinds 2014 kunnen leden Boerenbond en AVBS (AVBS is de beroepsvereniging voor de Vlaamse sierteelt en groenvoorziening) toetreden tot het fonds gezondheidszorg. Door toetreding wordt de zekerheid gegeven dat elke buitenlandse seizoenarbeider voor het hele jaar in orde zal zijn met de verzekering gezondheidszorgen. Vraag ernaar bij je werkgever.
Apothekers
Heb je medicatie nodig? In Hoogstraten zijn volgende apothekers:
- Apotheek Fransen, Vrijheid 160 - 2320 Hoogstraten
- Apotheek L. Horsten, Vrijheid 98 - 2320 Hoogstraten
- Apotheek Christel De Meester, Vrijheid 216 - 2320 Hoogstraten
- Apotheek Meer, Meerdorp 48 - 2321 Hoogstraten
- Apotheek BENU, Minderhoutdorp 40 - 2322 Hoogstraten
- Apotheek Biopharma, Meerledorp 46 - 2328 Hoogstraten
- Apotheek Swaenen, Worteldorp 11 - 2323 Hoogstraten
In het weekend en ’s avonds zijn de meeste apotheken gesloten. Maar er is steeds een wachtdienst waardoor er steeds een apotheker medicatie kan leveren. Let wel op, in sommige gevallen is dit duurder dan tijdens de normale openingsuren. Je vindt de ‘apotheek van wacht’ via www.apotheek.be of je kan gaan kijken naar een apotheek. Daar hangt een briefje met het adres van de apotheek van wacht.
Hoe moet je goede huisvesting regelen ?
Als je als seizoenarbeider in Hoogstraten komt werken, dan betekent dat ook dat je een woning nodig hebt. Als de land- of tuinbouwer zelf geen huisvesting voorziet, dan kan je ook op eigen initiatief een woning huren. Door de korte duur van je verblijf als seizoenarbeider is dat niet altijd even makkelijk. Vaak vind je via je eigen contacten of via de tuinbouwer een woonst. Let wel op de kwaliteit!
Wat is goede huisvesting? Voorwaarden en kwaliteitseisen
Als huurder sluit je met de eigenaar van een woning een huurovereenkomst waarin de rechten en plichten van beiden vermeld staan. Hou er rekening mee dat, wanneer je een huurovereenkomst tekent, de woning aan de voorwaarden qua veiligheid, gezondheid en bewoonbaarheid voldoet. In Vlaanderen bestaan er duidelijke regels en normen rond de kwaliteit van tijdelijke huisvesting van seizoenarbeiders. Hieronder vind je een opsomming van de belangrijkste punten. Als aan één van de kwaliteitseisen niet voldaan wordt, dan mag de woning niet verhuurd worden.
Oppervlaktenormen en hoogtenormen
- Minimaal 1 wastafel per zes personen. Als de wastafel op de kamer staat, moet elke kamer haar wastafel hebben.
- Minimaal 1 gemeenschappelijk bad of douche per 10 bewoners.
- 1 gemeenschappelijk WC per 6 bewoners.
- Gemeenschappelijke keuken van minstens 1,5 m² per persoon.
- De kamers moeten minimaal 220 cm hoog zijn. Bij kamers onder een hellend dak wordt enkel de oppervlakte meegeteld vanaf 180 cm hoogte (op voorwaarde dat de hoogte tot minstens 220 cm gaat).
- De oppervlakte van een kamer of slaapruimte moet voor seizoenarbeiders minstens 8 m² per persoon bedragen.
- Kamer en de gemeenschappelijke ruimte moeten samen minstens 18 m² meten als de kamer wordt bewoond door één persoon. Voor elke bijkomende persoon moet bij deze totale oppervlakte 10 m² worden bijgeteld.
Kwaliteit
- Het dak, de buitenmuren, de dragende binnenmuren en de draagvloeren zijn voldoende stevig en stabiel.
- De technische installaties (elektriciteits- en de gas- of stookolie-installatie) zijn voldoende veilig.
- Er mag geen risico zijn op CO-vergiftiging.
- De bad-, keuken- en toiletfunctie(s) zijn vakkundig geïnstalleerd en functioneren naar behoren.
- Er mag geen vochtschade zijn.
- De ramen en deuren zijn in goede staat en vertonen geen houtrot, corrosie of andere gebreken.
- De wanden en vloeren zijn naar behoren afgewerkt.
- De woning is veilig toegankelijk.
- De woning kan voldoende verlicht en verlucht worden.
Vragen over wonen? Is de woning geschikt? Is er voldoende kwaliteit? Wil je meer weten?
Dienst Wonen
- Telefoon: 03 340 19 19
- GSM: 0474 49 00 56
- wonen@hoogstraten.be
Welke rechten en plichten heb je als huurder?
Met de ondertekening van de huurovereenkomst zetten beide partijen een stap die ze niet zomaar ongedaan kunnen maken.
De verhuurder moet de woning in een goede staat van onderhoud afleveren en moet de huurder de nodige privacy gunnen (Zie ook ‘Wat is goede huisvesting?’).
De huurder moet de woning goed onderhouden en tijdig de (maandelijkse) huur betalen. Je moet ook een aantal huisregels respecteren.
Opletten voor koppelbazen!
Als seizoenarbeider kan je best opletten voor mensen die voor jou arbeid, transport en/of huisvesting regelen. Wanneer zij hier extra’s (‘commissiegeld’) voor vragen bovenop de huur en/of loon, dan kan het gaan om zogenaamde ‘koppelbazen’. Zij profiteren van jouw arbeid! Heb je wantoestanden ervaren, contacteer dan zeker de politie. Dat kan ook anoniem.
Respecteer je medebewoners en je buren
Je leeft waarschijnlijk niet alleen in je tijdelijke woning. Daarom is het belangrijk om een aantal afspraken te respecteren:
- Na 22.00 uur is het stil.
- Laat de gemeenschappelijke ruimtes proper achter.
- Veroorzaak geen overlast in en om het huis.
- Sorteer je afval (zie verder).
Mogelijk gelden er in jouw woning nog extra regels. Die respecteren, maakt het samenleven voor iedereen aangenamer.
Nuttige adressen:
Heb je vragen of klachten, dan kan je terecht bij:
- De Huurdersbond (jaarlijks lidmaatschap van 20€ )
Kantoor Turnhout – Huurdersbond Antwerpen
Otterstraat 116, 2300 Turnhout
hhh@skynet.be
+32 14 44 26 76
Andere nuttige adressen bij vragen rond wonen
- SAAMO provincie Antwerpen
Brusselsepoortstraat 8, 2800 Mechelen
+32 (0)15 20 13 75
info.provincieantwerpen@saamo.be - Politie Hoogstraten
Vrijheid 13-17 , 2320 Hoogstraten
+32 3 340 88 00
pz.noorderkempen@police.belgium.eu
We hebben allemaal veel afval. De gemeente zorgt ervoor dat dit afval opgehaald wordt. Om het afval goed te kunnen recycleren, is het belangrijk dat je het sorteert. Steek het afval in de juiste zak of container. Hieronder vind je een overzicht van wat in welke zak of container thuis hoort.
Praktisch
Je moet je afval aan straat zetten. De ophalers kunnen komen vanaf 06.00u ‘s morgens. Dus zet je afval tijdig (best de avond voordien) buiten.
Opgelet: Indien de ophaaldag samenvalt met een feestdag, dan wordt je afval opgehaald op een andere dag.
Kijk de afvalkalender goed na of hou de website en facebookpagina van IOK Afvalbeheer in het oog!
Indien de straat niet toegankelijk is voor de ophaalwagen (wegenwerken, feestelijkheden of andere oorzaken), bel dan naar 0800 97 687 voor meer informatie i.v.m. de afvalophaling.
Bied het afval aan op de openbare weg, zo dicht mogelijk bij de rijbaan zonder de weggebruiker te hinderen.
Is je afval ’s avonds niet opgehaald, kijk dan of er een rode sticker op je zak of een briefje tussen je container steekt.
- Rode sticker = fout gesorteerd. Haal het fout gesorteerde eruit en biedt de zak bij de volgende ophaling opnieuw aan.
- Briefje tussen je container = probleem met chip. Neem best contact op met 0800 97 687. Zij kunnen je melden wat je moet doen om het probleem op te lossen.
Handige tip:
Download de app “Recycle”, dan heb je een handig overzicht van alle ophaaldata, containerparken en locaties van glascontainers. Je kan de data ook steeds terugvinden op de afvalkalender die je bij deze brochure kan vinden.
---
Plastic flessen, metalen verpakkingen en drankkartons
In de blauwe zak (PMD – zak) steek je plastic flessen, metalen verpakkingen en drankkartons. PMD-zakken kan je aankopen aan de onthaalbalie van het stadhuis. Voor een rol van 24 PMD-zakken betaal je 3,60 euro. Deze zak wordt tweewekelijks op donderdag opgehaald.



Groenafval (GFT) en restafval
Groen- en restafval sorteer je in afvalcontainers.
- In de groene container (groenafval) mogen alle mogelijke etensresten en tuinafval (zie onder).
- In de grijze container (restafval), mag alle afval dat niet op een andere manier ingezameld wordt.

Je betaalt voor het gebruik van de container(s) en voor het afval dat je meegeeft. Sorteer je goed, dan zal je factuur dus lager zijn dan wanneer je veel afval met de huis- aan- huis inzameling meegeeft. De afvalcontainers worden gewogen bij de inzameling. Elke container is voorzien van een gegevens-chip. Je betaalt per kilo afval dat je meegeeft. Elke donderdag wordt er afval opgehaald, de ene week de grijze container, de andere week de groene.
Je betaalt 50,00 euro via een voorschotfactuur (vergelijkbaar met een prepaidkaart van de gsm). Zodra je onder het drempelbedrag van 10,00 euro komt, ontvang je een nieuwe betalingsuitnodiging.
Wat mag er bij het groenafval (GFT)?

Proper papier en karton
Papier/karton kan je enkel aanbieden in de gratis gele papiercontainer. Als je niet hebt gekozen voor een gratis papiercontainer dan kan je papier/karton enkel aanbieden op het recyclagepark. Papier en karton wordt maandelijks opgehaald.

Glas
Glas breng je zelf naar de glascontainer. Je vindt er op verschillende plaatsen in Hoogstraten:
- In Hoogstraten: Buizelstraat, Gravin Elisabethlaan, Jaak Aertslaan, Lindendreef, Minderhoutsestraat,
- In Minderhout: Kerkhofpad
- In Meer: Het Lak
- In Meerle: Burgemeester Van Nuetenstraat, Gemeenteplein, Meersel-Dreef, Dreef
- In Meersel-Dreef: Dreef
- In Wortel: Pastorijstraat



Laat geen afval achter in de buurt van de glasbol. Ook niet wanneer de glasbol vol blijkt te zijn. Dit is sluitkstorten en dus strafbaar. Je riskeert dan een zware geldboete.
Het recyclagepark
In Hoogstraten is er ook een recyclagepark/containerpark. Daar kan je terecht met alle afval dat gerecycleerd kan worden. Voor sommige afvalsoorten moet je betalen. Het containerpark is in eerste instantie bedoeld voor inwoners. Wil jij afval wegbrengen, dan dien je eerst langs het gemeentehuis te passeren om een chipkaart aan te laten maken (betalend). De prijs bedraagt 40,00 euro.
Recyclagepark Hoogstraten
Krekelstraat 14, 2321 Meer
+32 3 315 93 17.
Het recyclagepark heeft onderstaande openingstijden:

Sluikstorten en zwerfvuil
Sluikstorten, d.w.z. afval dumpen in de natuur (bv. in het bos of in de berm langs de weg), evenals het achterlaten of weggooien van blikjes, etensresten ... (zwerfvuil) is ten strengste verboden. Dit wordt streng aangepakt en kan zwaar beboet worden met boeten tot 3.000,00 euro. De stad Hoogstraten zet hiervoor verborgen camera's in.
Tijdens je periode hier als seizoenarbeider, kan je je op verschillende manieren verplaatsen.
Met het openbaar vervoer
Met de bus:
In België is er een goed uitgewerkt openbaar vervoer. Voor korte afstanden is dit het beste vervoersmiddel. Via de website van vervoersmaatschappij De Lijn kan je eenvoudig je routeplan met de bus bepalen:
Je kan vlot met de bus van Hoogstraten naar Antwerpen.
- Lijn 48 Malle - Sint-Jozef - Rijkevorsel - Hoogstraten
- Lijn 604 Meersel-Dreef - Hoogstraten
- Lijn 609 Sint-Job-in-'t-Goor - Brecht - Scholen Hoogstraten
- Lijn 628 Meerle - scholen Schoten via Rijkevorsel
- Lijn 60 Antwerpen - Brecht - Hoogstraten - Meersel-Dreef
Enkel op schooldagen en met een zeer beperkte dienstregeling (enkel rond 08.00 uur en 17.00 uur) kan je ook naar Wuustwezel, Hoogstraten, Turnhout, Poppel, Essen en Brasschaat, Zandhoven, Malle, Vlimmeren en naar Sint-Job.

Er zijn drie types vervoersbewijzen: een enkele rit, een dagpas of een 10-beurtenkaart. Ga je de bus meerdere keren gebruiken, dan is een 10-beurtenkaart het voordeligst.
Tickets kopen kan op verschillende manieren:
Meer informatie op de site van de Lijn
Met de trein
Heb je langere afstanden af te leggen, dan is de trein het meest aangewezen vervoersmiddel. Via de website van de NMBS kan je eenvoudig je routeplan met de trein bepalen en online je tickets aankopen:
De dichtstbijzijnde treinstations zijn:
- Het station Noorderkempen - Brecht
Oudaenstraat Z/N, 2960 Brecht
De loketten zijn geopend tijdens werkdagen van 06.45 tot 14.00 uur. - Het station Turnhout
Stationstraat, 1, 2300 Turnhout
De loketten zijn geopend tijdens
- Werkdagen van 05.45 tot 20.00 uur
- Weekends en feestdagen van 07.00 uur tot 14.15 uur.
Een ticket voor de trein kan je kopen aan de automaten, aan de loketten of via de NMBS app.
Als je je met de auto verplaatst, dan moet je je aan de verkeersregels houden. Hier volgen alvast een korte selectie van enkele belangrijke verkeersregels:
- Het is bestuurders van voertuigen (ook fietsers) verboden tijdens het rijden een mobiele telefoon vast te houden. Handsfree bellen in de auto is wel toegestaan.
- Binnen de bebouwde kom geldt een maximumsnelheid van 50 km/u, buiten de bebouwde kom is dat 70 km/u en op autosnelwegen maximum 120km/u. Let op, nabij scholen en in dorpskernen geldt vaak een snelheidsbeperking tot 30 km/u.
- In het centrum van Hoogstraten geldt een beperking van de parkeertijd. Vergeet je blauwe schijf niet te plaatsen.
- Drinken en rijden gaan niet samen. In België ben je als gewone bestuurder strafbaar vanaf 0,5 promille alcohol in je bloed. Voor professionele bestuurders (vrachtwagenbestuurders, bus- en taxichauffeurs,…) ligt de limiet op 0,2 promille. In de praktijk komt dit neer op nultolerantie voor drinken en rijden.
- Antwerpen, Brussel, Gent, Mechelen en Willebroek), hebben een milieuzone (LEZ) ingesteld wat wilt zeggen dat je met vervuilende auto’s niet binnen mag (tenzij je betaalt). Meer info over de Lage-emissiezone van Antwerpen vind je op https://www.slimnaarantwerpen.be/nl/lez
Met de fiets
De fiets is een handig en goedkoop vervoermiddel. Je kan een fiets tweedehands kopen. Bij de Kringwinkel WEB – Hoogstraten, Meerseweg 135 b, 2321 Hoogstraten (Meer) vind je tweedehandsfietsen die in orde zijn.
Ook als fietser moet je bepaalde regels volgen. Hieronder een aantal veel voorkomende:
- Als er een fietspad is, dan moeten fietsers daar op rijden.
- Fietsers mogen – als er geen fietspad is – met maximum 2 naast elkaar op de rijbaan rijden. Dat mag niet wanneer een tegenligger erdoor zou verhinderd worden door te rijden en als er (buiten bebouwde kom) een achteropkomend voertuig nadert.
- Borden voor verboden richting of een verbod om een straat in te rijden of een verbod om af te slaan geldt ook voor een fietser, tenzij een bord het anders weergeeft.
- Je fiets moet in orde zijn, dat wil zeggen dat je fiets uitgerust is met:
- een bel (hoorbaar op 20 meter)
- twee goed functionerende remmen
- vooraan een witte reflector en achteraan een rode
- aan weerszijden van de pedalen witte of gele reflectoren
- op de spaken en/of de banden minstens 2 gele of oranje dubbelzijdige reflectoren per wiel of een fluorescerende strip aan beide kanten van de banden.
- Op de fiets moet je je lichten (vooraan wit, achteraan rood) aanzetten zodra het donker begint te worden of als het zicht beperkt is (minder dan 200m ).
- Wil je goed zichtbaar zijn op de weg, draag dan zeker een fluohesje.
Wat kan je doen als seizoenarbeider als je niet aan het werk bent?
Hieronder vind je enkele tips:
Erediensten van de Roemeens-orthodoxe kerk
In de regio worden regelmatig Roemeens-orthodoxe vieringen gehouden. Deze gaan door in Hoogstraten in de Sint-Anna Kerk in Wortel en in Turnhout in de Heilig Hartkerk op het kerkplein. Meer informatie vind je via volgende links:
- Facebook-community ‘Parohia Ortodoxa "Sfintii Parinti Ioachim si Ana" Hoogstraten’
- https://orthodoxia.be/nl/enoria/parochie-van-de-heiligen-joachim-en-anna-hoogstraten-2320/
Bezienswaardigheden
Activiteiten
- https://www.uitinhoogstraten.be
- Je vindt tal van activiteiten op www.uitinvlaanderen.be
Sportgelegenheden
Er zijn tal van mogelijkheden om individueel te sporten (mountainbike, fit-o-meter, loopomloop, …) of om in groep te sporten. Een overzicht van de aanwezige sportinfrastructuur vind je op:
Taalcursus Nederlands
Blijf je langer in Hoogstraten? Dan is het leren van het Nederlands meer dan nuttig. Bij het Agentschap Integratie en Inburgering maakt men je graag wegwijs:
Agentschap integratie en inburgering
- Jaak Aertslaan 4, 2320 Hoogstraten
- hoogstraten@integratie-inburgering.be
- 02 701 72 70
- Openingsuren: op afspraak – op woensdag
Roemeense voedingswaren
In Hoogstraten-centrum en in Meerle is er ook een Roemeense winkel. Hier vind je voedingsproducten, afkomstig uit Roemenië:
- Polski Sklep Dani Supermarkt, Gelmelstraat 53, 2320 Hoogstraten
- La Muzicantul, Heimeulenstraat 8, 2328 Meerle
Tweede-hands winkels
- De Kringwinkel WEB – Hoogstraten, Meerseweg 135 B, 2321 Hoogstraten (Meer)
https://www.dekringwinkel.be/centrum/25/winkel/156/index.html
Waar kan je terecht als je toch nog vragen hebt? Er zijn veel Roemenen in België en ook in de Kempen is er een grote Roemeense gemeenschap. Met vele vragen kan je dus ook terecht bij landgenoten.
Zo bestaan er verschillende facebook-groepen, specifiek voor Roemenen in België:
- Romani Hoogstraten: https://www.facebook.com/groups/1516490775281463/
- Românii din Hoogstraten (Antwerpen): https://www.facebook.com/groups/1801838920110605/
- Romani in Hoogstraten: https://www.facebook.com/groups/829439427228296/
- Parohia Ortodoxa "Sfintii Parinti Ioachim si Ana" Hoogstraten: https://www.facebook.com/ParohiaHoogstraten/?epa=SEARCH_BOX
- Romanii din Turnhout: https://www.facebook.com/search/top/?q=romanii%20din%20turnhout%20(belgia)&epa=SEARCH_BOX
Daarnaast kan je ook bij het Agentschap Integratie en Inburgering terecht als je langere tijd in België wenst te blijven, maar even goed als je met vragen zit tijdens je periode als seizoenarbeider. Zij hebben een afdeling in Hoogstraten:
Agentschap Integratie en Inburgering
Sociale Dienst
Heilig Bloedlaan 252c, 2320 Hoogstraten
hoogstraten@integratie-inburgering.be
02 701 72 70
Openingsuren: op woensdag van 10.00 tot 16.00 uur
- Subregio Kempen
+32 14 42 06 69 of +32 490 44 45 40
Renier Sniedersstraat 62-64, 2300 Turnhout
Kenniscentrum Groene Sectoren heeft fiches voor seizoenarbeiders opgemaakt om hen op weg te helpen. De fiches zijn beschikbaar in het Nederlands, Engels, Roemeens, Pools, Bulgaars, Oekraïens.
Deze thema's komen aan bod in deze fiches:
- Waarom moet ik me aansluiten bij een ziekenfonds of een mutualiteit?
- Wat als ik een huisdokter nodig heb?
- Wat als je dringende medische hulp nodig hebt?
- Wat als ik medicatie nodig heb?
- Wat moet ik doen bij medische problemen zoals tandpijn?
- Waar kan je terecht voor medisch hulpmateriaal?
- Kan ik terecht in een ziekenhuis?
- Hoe kan ik besparen op mijn medische kosten?
- Waar kan ik terecht als ik het moeilijk heb of met zorgen zit?
- Waar kan ik terecht als mijn kind het moeilijk heeft of met zorgen zit?
KennisCentrumGroeneSectoren_NL.pdf2,7 Mb(pdf)
KennisCentrumGroeneSectoren_EN.pdf2,7 Mb(pdf)
KennisCentrumGroeneSectoren_RO.pdf2,8 Mb(pdf)
KennisCentrumGroeneSectoren_PL.pdf2,8 Mb(pdf)
Mocht je toch nog vragen hebben of wil je meer te weten komen en je hebt ze niet kunnen vinden in deze brochure.
Neem contact op met de dienst samenleving:
samenleving@hoogstraten.be
+32 3 340 10 32.
Deze dienst zal je proberen zo goed mogelijk te helpen of door te verwijzen
We wensen je een aangenaam verblijf toe in onze mooie gemeente!
Downloads
- Downloaden