Wanneer je ouder wordt, kan zelfstandig thuis wonen moeilijker worden. Wanneer het aanbod aan mantelzorg en thuisdiensten niet meer voldoende zijn om de nodige zorg te verlenen, dan biedt het woonzorgcentrum je de hulp die je nodig hebt.
In het woonzorgcentrum krijg je dag en nacht zorg. Je bouwt sociale contacten op met andere bewoners en kan genieten van een ruim aanbod aan activiteiten.
Woonzorgcentrum Stede Akkers bestaat uit 4 afdelingen en per afdeling zijn er 38-39 kamers. Elke afdeling bestaat uit 2 leefruimtes.
Je komt in aanmerking voor een verhuis naar het woonzorgcentrum als je minimum 65 jaar bent en het lichamelijk of maatschappelijk niet meer mogelijk is om thuis te wonen.
Verder worden bij voorrang personen opgenomen van de stad Hoogstraten. Men wordt beschouwd als zijnde van groot Hoogstraten indien men voldoet aan één van de volgende criteria:
Jij of je partner wonen de laatste 10 jaar in Hoogstraten.
In de afgelopen 40 jaar heb je minstens 20 jaar in Hoogstraten gewoond.
Je kind, ouder(s) of partner (gehuwd of wettelijk samenwonend) wonen de laatste 20 jaar in Hoogstraten.
Je maakt een afspraak met de coördinator opnamebeleid van het woonzorgcentrum. Je krijgt alle informatie, indien je wenst krijg je ook een rondleiding in het woonzorgcentrum waarbij je een kamer kan bekijken. Na het invullen van alle formaliteiten krijg je een plaats op de wachtlijst.
Sinds 1 juli 2024 bedraagt de dagprijs voor de inwoners uit Hoogstraten 68,39 euro. Inwoners buiten Hoogstraten betalen een dagprijs van 72,49 euro.
WZC Stede Akkers is trots op zijn uniek zorgconcept. Werken in de hoogte, geen lange gangen meer. Korte afstanden van de kamer naar de leefruimte. Stede Akkers staat bekend om zijn kleinschalige werking in gemengde zorggroepen. Er is geen aparte afdeling voor mensen met dementie. Zoals een straat in de wijk, wonen alle mensen samen in het WZC.
Kamer
De bewoner beschikt over een ruime eenpersoonskamer (29 m²) met een eigen badkamer. Deze is voorzien van een douche, toilet en wastafel. Basismeubilair is aanwezig op de kamer: een hoog-laagbed, een nachtkastje, een ruime kleerkast, televisie, een tafel met twee stoelen, een kleine koelkast, een geriatrische zetel en een kluis.
De bewoner kan zijn kamer huiselijk inrichten met fotokaders, schilderijen, planten, de eigen relaxzetel van thuis, enz… Om te allen tijde prioriteit te kunnen geven aan de zorg zijn er een aantal richtlijnen over de inrichting van de eigen kamer.
Leefruimte
Elke afdeling heeft twee leefruimtes. De leefruimte is een lichte en ruime verdieping. Hier kunnen bewoners en hun bezoek gebruik maken van de zithoeken en de terrassen. Hier worden de maaltijden geserveerd en vinden vele activiteiten plaats. Op het kookeiland is er steeds koffie en thee beschikbaar voor de bewoners. In de leefruimtes ontmoeten bewoners en familie elkaar in een veilige en geborgen omgeving.
Met een gemotiveerd team van medewerkers, stagiaires en vrijwilligers werken we aan de best mogelijke zorg.
Woonzorgcentrum Stede Akkers heeft een referentiepersoon dementie. Familieleden kunnen er terecht met al hun vragen met betrekking tot dementie.
Wat doet een referentiepersoon dementie juist?
Een referentiepersoon dementie is een professionele hulpverlener die zich engageert om de kwaliteit van de begeleiding van en de zorg voor personen met dementie en hun omgeving te bevorderen. Referentiepersonen zijn de ambassadeurs van mensen met dementie in hun organisatie.
De referentiepersoon dementie neemt vakinhoudelijk mentorschap rond dementie op zich:
Ondersteunend, adviserend en coachend tegenover collega’s
Ondersteunend en adviserend naar familieleden/mantelzorger/...
Adviserend tegenover de organisatie rond het ontwikkelen van goede dementiezorg