Stad Hoogstraten|VisitHoogstraten|UiT in Hoogstraten

Naast de initiatieven die de stad organiseert, kan je ook op tal van andere manieren jouw digitale vaardigheden verbreden en verfijnen. Hieronder lijsten we een aantal mogelijkheden op die jou kunnen helpen om je zelfzekerder te voelen in de digitale wereld! 

Volwassenenonderwijs

Er zijn verschillende onderwijsactoren voor basiseducatie en volwassenenonderwijs die opleiding rond IT aanbieden. Dit gaat van basisopleidingen tot gespecialiseerde opleidingen. Momenteel bieden ze die opleidingen slechts beperkt aan in Hoogstraten, maar wel in omliggende gemeenten. Je kan een kijkje nemen bij Ligo KempenLBC volwassenenonderwijs en CVO Edukempen. Deze opleidingen leveren je bij succesvolle voltooiing een door Vlaanderen erkend studiebewijs op.

Oefenen op eigen tempo

Online zijn er heel wat mogelijkheden te vinden van oefeningen waarmee je zelf aan de slag kan. Sommige websites baseren zich op Nederlandse context, maar kunnen je ook heel wat bijleren! Neem zeker eens een kijkje op volgende websites. Al de onderstaande websites zijn gratis (maar vereisen soms wel dat je een account aanmaakt). 

- Databank e-inclusie (BE): Deze website bundelt tal van initiatieven rond verschillende digitale onderwerpen. Je klikt op het gewenste onderwerp en je krijgt een website, handleiding, lesmateriaal, video,... over het onderwerp te zien. 

- DigiWatte? VRT MAX (BE): In de Digiwatte?-videoreeks legt Bart Verbeeck verschillende digitale toepassingen uit. Elke aflevering bespreekt hij een nieuw thema om ervoor te zorgen dat iedereen stap voor stap kan bijleren over de digitale wereld. Er worden verschillende thema's besproken: je kan bijleren over chatten en e-mailen, maar ook over het bekijken van je gezondheidsgegevens en nog veel meer!

Wikifin Demobank (BE): De Demobank is een leerplatform om allerlei bankverrichtingen in te oefenen die op internet via internetbanking kunnen worden uitgevoerd.

- 123Digit (BE): Als je een gratis account aanmaakt op deze website kan je op een heel laagdrempelige manier aan het oefenen gaan. Denk bijvoorbeeld aan mailen, aan de slag met je computer, het internet, werken met smartphone,... Ieder onderwerp wordt aan de hand van uitleg, video en oefening doorlopen. Je kan de lessen steeds onderbreken en terug opnieuw starten. Je werkt dus volledig op je eigen tempo. 

Medianest (BE): Als (groot)ouder aan de slag met de mediawijsheid van jouw (klein)kinderen? Deze website reikt je tal van handvaten en tips aan, handig gebundeld per thema of leeftijd. 

- Veilig Online (BE): een zeer uitgebreid platform dat tal van onderwerpen rond online veiligheid behandeld. Je vindt er tal van webinars, dossiers en links naar websites om jou te versterken in het mediawijs opvoeden van je kind. 

- Het Mediagesprek (NL): Deze website reikt je, net als Medianest, tal van tips en tricks om mediawijsheid en digitalisering bespreekbaar te maken bij kinderen. 

- Welkom Online (NL): Leer aan de hand van deze website je eerste stappen zetten in het Internet en hoe je dit het beste kan gebruiken voor jouw doeleinden. De lessen worden stap voor stap opgebouwd en tonen je de vele mogelijkheden die het internet je kan bieden. Het aanbod voor bijkomende begeleiding geldt enkel in Nederland. 

- Klik en Tik (NL): De website Oefenen.nl werkte zes 'Klik en Tik'-programma's uit die je gratis kan volgen. Met de Klik & Tik-programma’s kan iedereen op een laagdrempelige manier leren omgaan met de computer, het internet en sociale media. Zo leer je in stapjes digitale basisvaardigheden. Dus een computer of tablet aan- en uitzetten, omgaan met de muis, klikken, slepen, scrollen. Daarna ga je het internet op. Om websites te zoeken, iets te kopen, een reisje te boeken of foto’s te uploaden.

- Seniorweb (NL): Seniorweb biedt tal van tips en uitleg over een heleboel digitale onderwerpen. Deze zijn steeds gratis te raadplegen. Daarnaast biedt Seniorweb ook online cursussen aan, hiervoor moet je echter wel een betalende account afsluiten.