Stad Hoogstraten|VisitHoogstraten|UiT in Hoogstraten
Echte helden fietsen / steppen / stappen naar school!

Bike2School: echte helden fietsen, stappen of steppen naar school

Bike2School is een fietsbeloonsysteem dat sinds september 2021 loopt in 14 gemeenten, waaronder Hoogstraten, met begeleiding door de Intercommunale Ontwikkelingsmaatschappij voor de Kempen (IOK). In totaal doen er 83 scholen mee in 14 Kempense gemeenten. In Hoogstraten zijn twee scholen mee in het project gestapt: VBS Spijker en VBS Scharrel.

Hoe werkt Bike2School?

Kinderen die zich duurzaam naar school verplaatsen (te voet, met de fiets, met de step,...) verzamelen punten die worden omgezet naar een digitale munt (bucks). Met de bucks op hun betaalkaart kunnen de kinderen een cadeaubon van Visit Hoogstraten kopen. Het minimumbedrag is € 2,50. Met de cadeaubon kunnen de kinderen langsgaan bij een heleboel lokale handelaars: een bakker, ijssalon of frituur of een fiets-, kleding- of speelgoedwinkel. Voor elk wat wils! De lijst van de deelnemende handelaars vind je hier. Kinderen kunnen met hun bucks ook naar de kermis of iets kopen of beleven in andere gemeenten: naar Hidrodoe in Herentals, een trampolinepark in Geel, Cultuurhuis De Warande in Turnhout en nog veel meer. De lijst met bovenlokale beloningen vind je onderaan deze pagina.

De registratie van de duurzame verplaatsingen gebeurt volledig geautomatiseerd, via een tag aan de boekentas en een scanner op de speelplaats. Na twee ochtenden verdien je één buck. Elke buck is € 0,10 waard. Je kan dus € 0,25 per week (of € 1,00 per maand) verdienen als je altijd duurzaam naar school komt. Er zijn ook actieweken waarin je dubbele punten kan verdienen. Via de nieuwsbrief van de school word je daarover ingelicht.

We streven naar 70% duurzame verplaatsingen in beide scholen.

Samen staan we sterker!

IOK (Intercommunale Ontwikkelingsmaatschappij voor de Kempen) coördineert het project. Naast Hoogstraten nemen ook de gemeenten Arendonk, Balen, Geel, Grobbendonk, Herentals, Herselt, Hulshout, Kasterlee, Laakdal, Meerhout, Ravels, Vosselaar en Westerlo deel aan Bike2School. Voor dit project ontvangen de projectpartners subsidies van EFRO GTI Kempen, de Vlaamse Gemeenschap (Departement Mobiliteit en Openbare Werken) en de provincie Antwerpen.

Het project kadert binnen het engagement van de 29 Kempense gemeenten om hun CO2-uitstoot te verminderen met 40% tegen 2030. Meer informatie hierover vind je hier.

Meer info en veel gestelde vragen

Meer info over het project vind je op de website van IOK en Buck-e.

Neemt jouw kind deel en heb je een praktische vraag over het systeem? Kijk even of je hier het antwoord kan vinden. Of neem contact op met je school.

Wil je als handelaar rechtstreeks meewerken aan deze actie? Zodat kinderen bij jou iets kunnen kopen met hun bucks? Bekijk hier wat de mogelijkheden zijn en neem dan contact op via school-straten@hoogstraten.be.

Met de steun van: