Stad Hoogstraten|VisitHoogstraten|UiT in Hoogstraten

Van 8 tot en met 19 augustus organiseert stad Hoogstraten in basisschool Spijker voor de eerste keer een zomerschool voor Oekraïense kinderen. Gedurende tien dagen worden 16 Oekraïense kinderen spelenderwijs in een Nederlands taalbad ondergedompeld. Daarnaast wordt dit jaar opnieuw een taalkamp voor anderstalige kinderen georganiseerd in Hoogstraten.

Sinds 2015 organiseert stad Hoogstraten – met de enthousiaste en warme ondersteuning van lokale animatoren met een sociale of pedagogische achtergrond – elke zomer een taalkamp voor kinderen van vijf tot twaalf jaar die thuis geen Nederlands spreken. De kinderen oefenen op een speelse manier hun Nederlands door een mix van taal- en spelactiviteiten, met de nadruk op het leren en stimuleren van het gesproken Nederlands. Zo frissen deze jonge kinderen hun taalkennis van het Nederlands op voor ze in september (terug) in de schoolbanken zitten. De vraag om te mogen deelnemen aan het taalkamp stijgt elk jaar.

Als gevolg van de oorlog in Oekraïne herbergen heel wat Hoogstraatse gezinnen Oekraïense mensen onder hun dak. Ook zij zijn geïnteresseerd in een Nederlands taalbad. Dankzij een subsidie van de Vlaamse overheid en de hulp van externe organisatie Oscarcrew vzw is het voor de stad mogelijk om hierop in te gaan. Van 8 tot en met 19 augustus organiseren we een zomerschool voor de Oekraïense kinderen tussen vijf jaar en de eerste graad van het middelbaar.

Dit jaar vinden in Hoogstraten dus zowel een taalkamp plaats als een zomerschool voor anderstalige kinderen, waarvoor onze diensten Samenleving en Jeugd samenwerken. Voor het taalkamp zijn momenteel 37 kinderen ingeschreven; voor de zomerschool zijn 15 van de 16 plaatsjes ingevuld. We hebben trouwens ook twee plaatsen open gesteld voor Oekraïense kinderen die in buurgemeenten verblijven, waarvan ook gebruik gemaakt is.

De stad zet de laatste jaren actief in op taalverwerving en -stimulering bij onze anderstalige inwoners, zowel kinderen als volwassenen.