Stad Hoogstraten|VisitHoogstraten|UiT in Hoogstraten

Het stadsbestuur van Hoogstraten wenst dat er bijkomende parkeergelegenheden worden gecreëerd in de omgeving van het stadscentrum. Daarom wordt een opdracht uitgeschreven aan potentiële aanbieders van parkeerplaatsen. De gemeenteraad keurde op 28 maart de leidraad voor deze opdracht goed.

Om een bruisend, leefbaar en duurzaam stadscentrum te realiseren waar elke bewoner kan leven, werken, handelen en ontspannen, is in Hoogstraten een nieuw, robuust parkeerbeleid nodig. Op donderdag 21 oktober kondigde stad Hoogstraten een verkenningsfase aan voor een nieuwe aanpak van het parkeren. Er werd sindsdien met diverse stakeholders van gedachten gewisseld over het huidige parkeerbeleid en mogelijke toekomstscenario’s. Er werden ook een aantal analyses uitgevoerd,  zoals parkeertellingen in het centrum, een inventarisatie van de parkeermogelijkheden en een mobiliteitsonderzoek. Deze analyses hebben uiteindelijk geleid tot een gedragen voorstel om de parkeerdruk in Hoogstraten op te vangen en andere parkeerinvullingen  uit te werken.

Het stadsbestuur stelt voor om:

  • nieuwe bijkomende openbare stedelijke parkeerplaatsen te ontwikkelen in het centrum van de stad, dichtbij de Vrijheid.
  • het parkeren van voertuigen in het centrum beter/efficiënter te organiseren, met een betere afstemming tussen lang- en kortparkeren.
  • een betere oversteekbaarheid en doorwaadbaarheid van de Vrijheid te realiseren.

Het stadsbestuur heeft het grondgebied van het stadscentrum onderverdeeld in kwadranten. Binnen elke kwadrant is de parkeerbehoefte geïdentificeerd. In die kwadranten wil de stad de openbaar beschikbare parkeercapaciteit verhogen, door de ontwikkeling van één of meerdere parkeerpockets met bijkomende openbare stedelijke parkeerplaatsen.

Om die parkeerpocket(s) in elk kwadrant mogelijk te maken, wordt een opdracht uitgeschreven aan potentiële aanbieders van parkeerplaatsen. Als een overeenkomst kan worden afgesloten met een aanbieder, zal de stad deze parkeerplaatsen 27 jaar in erfpacht nemen en aanbieden als openbare parkeergelegenheid.

De gemeenteraad heeft op 28 maart de leidraad voor de marktbevraging over het verwerven van erfpachtrechten op parkeerplaatsen goedgekeurd.

Bijj het ontwikkelen van de extra parkeercapaciteit worden enkele cruciale criteria naar voor geschoven:

  • Zo moeten de parkeerpockets de mogelijkheid geven tot meervoudig gebruik. Overdag moet er een makkelijke toegang tot bijvoorbeeld winkels, supermarkten en andere handelszaken mogelijk zijn. ’s Avonds is het dan weer de bedoeling dat de parkeerpockets toegankelijk zijn voor culturele of andere avondactiviteiten.
  • Er moet ook een duidelijke oriëntatie zijn, zodat zoekverkeer vermeden wordt. Die duidelijke signalisatie zal ondersteund worden door circulatielussen die het verkeer begeleiden en op de Vrijheid uitkomen.”

Waar vraag je de opdrachtdocumenten op?

De uiterste datum voor de indiening van een voorstel is 30 juni 2022 voor 12.00 uur.

De opdrachtdocumenten kunnen via e-mail opgevraagd worden bij koen.janssens@hoogstraten.be. Dat is meteen ook het aanspreekpunt voor alle andere vragen.